2024. április 15., hétfő

Régi Pécs 2015. (részlet) „Mindenáron kell egy hős! (Steinmetz kapitány legendája)”

„Persze az előfordulhat, hogy ha az igazságot kimondjuk az egyeseket, vagy egyesek érdekeit sértheti. De azért próbáljuk meg és mondjunk igazat. Steinmetz kapitányról is, a "mű hősről"!

Ki volt Steinmetz kapitány azaz Steinmetz Miklós?

Steinmetz Miklós 1913. október 4-én született Pécsen. Szülei a Tanácsköztársaság bukása után emigráltak (maradjunk annyiban elmenekültek) vagyis 1921-ben hagyták el az országot. Ekkor a kis Miklós 8 éves volt mindössze. A család kalandos utat jár be. 1921-ben - mint oly sok elvtársuk - Jugoszláviába menekültek, majd Olaszország, Argentína és Uruguay volt életük helyszíne. 1932-ben végül is a Szovjetunióban telepednek le.
1936-ban Steinmetz a spanyol polgárháború önkéntese is volt, majd 1944-ben a II. Ukrán Hadsereg tisztje lesz.

És mi történt a pécsi származású Steinmetz kapitánnyal?
Steinmetz Miklós százados el sem jutott a német vonalakig. Ecserről indult a kocsijával, de egyes beszámolók szerint még az Üllői út elején aknára futott.
Sokáig úgy tudtuk, hogy orvul megtámadták a parlamentereket! Mind ketten meghaltak az biztos és valóban fehér zászlóval a "kézben" haltak meg. De most már tudjuk, hogy tulajdonképpen baleset volt mind kettőjük halála. Az is döbbenetes, hogy a szovjet és a magyar történetírás arcátlanul évtizedeken keresztül a németeket vádolta a parlamenterek szándékos meggyilkolásával. Ők tudták csak igazán, hogy ez nem igaz!”

A fent leírtak alapján időszerűnek tartjuk, hogy mint a közterület elnevezését megváltoztassa, mint pedig a Szabadság úti emlékművet eltávolítsa az önkormányzat.

Alapítók