2024. április 16., kedd

Alapítók: Kérdések és feleletek

 

A polgári oldal polgármester jelöltje tíz pontos kérdőív szétküldésével igyekszik megszólítani Pécs szavazóit. Nagyon jó ötletnek tartjuk a, hogy a városunkban élők így elmondhatták véleményüket, írhatjuk azt is, hogy ez is valami.
A polgármester jelölt úr tíz éve tagja a közgyűlésnek. Szerintünk abban a szerencsés helyzetben volt, hogy az első öt évben a várost irányítók közé tartozott, a második öt évet ellenzékben töltötte. Ennek a tíz évnek elégnek kellett volna lennie ahhoz, hogy kellő mennyiségű tapasztalatot gyűjtsön, illetve átlássa Pécs meg lévő gondjait. Azokat, amelyeknek elsőbbséget kell élveznie, és azokat is, amelyek megoldása várhat még két-három évet. Pécs elsődleges gondja az, hogy a város zsúfolttá vált, bizonyos napszakokban a közlekedés nagyon nehéz, ebbe beleértjük a parkolást is. Ennek javítása szinte első megoldandó feladatként kell, hogy szóba jöjjön. Itt, már kész tervekkel kellene, hogy rendelkezzen a jelölt úr. Ugyanis, ez egy tágabb, átfogóbb megvalósítást kíván. Az úthálózat bővítését ott, ahol ez lehetséges, továbbá rendbetételét. Szükséges a közösségi közlekedés jelentős javítása, hogy kevesebben használják a gépjárműveiket. Hozzá tartozik a város bizonyos pontjain parkolóházak építése. Ez nem megy egyik évről a másikra. A lényeg, hogy jól felépített tervek alapján, reális célt kitűzve, ennek a feladatnak a végrehajtásához hozzá kell kezdeni. Már most meg kell keresni azokat a forrásokat, amelyek bevonásával ezt a hatalmas beruházást meg lehet csinálni. Mondjuk a libegő a Mecsekre, várhat.
Már a Fidesz városvezetés a kezdet kezdetén elhibázta az EKF során üresen maradó épületekkel kapcsolatos hasznosítási tervek elkészítését és kivitelezését. Sajnos, óhatatlanul felmerül bennünk is az a gondolat, amelyet a volt Bóbita bábszínházzal kapcsolatban mondott az egyik képviselő jelölt. Vagyis, hagyják életveszélyessé válni, hogy arra hivatkozva lebontsák. Az értékes belvárosi telken pedig luxuslakásokat magában foglaló társasház épüljön. A belváros patinájának megőrzése városi érdek, hiszen a turisták elsősorban ezért jönnek ide. A műemlékek vonzzák őket, nem pedig a luxustársasházak. Pécs egyik kitörési pontja pont a turizmus lehetne. A sportturizmus, a zenei turizmus bővítése is sok látogatót csalogatna a városba. Persze, ehhez megfelelő jégstadion, sportlétesítmények is kellenének. Politikai állásponttól függetlenül látható, Pécs a több mint harminc év alatt csak visszafelé fejlődött. Pusztult, romosodott. Függetlenül attól, hogy kik vezették a várost. Térjünk vissza a közösségi közlekedéshez. Kétség kívül, a Fidesz városvezetés 2009-ben egy romos közösségi közlekedést vett át. 2005-re, használt buszok vásárlásával sikerült tűzoltást elérniük. De hol voltak a megújítás tervei? A fejlesztések iránya, az éves célkitűzések? És folytathatnánk. Sehol. Az új városvezetés tisztában kellett, hogy legyen azzal, hogy a közösségi közlekedés rendbetétele elengedhetetlen. Hol voltak a megvalósítási tervek? Milyen hosszú távú elképzelések mentén kezdtek el bármit is. Az a pár elektromos busz mennyiben oldotta meg a járműpark elöregedését? Voltak e egyáltalán tervek a fejlesztésre, annak ütemére? Vajon a jelölt úr és csapata ez irányba elmozdul e már? Vagy majd lesz ami lesz? Mert a sofőrök bérének rendezése szükséges és jogos. De pár év múlva, ha a mai öreg csotrogányok végleg beadják a kulcsot, mit fognak vezetni?
Amint már nagyon sokszor hangsúlyoztuk az eltel 13 évben, a városi és térségi turizmus fejlesztése, továbbá vállalkozásokban történő részvétel is jelentős bevételt hozhatna. A városi turizmus fejlesztését már említettük, a térségire térnénk ki. Bár már ezzel is többször foglalkoztunk, de ebben nagyon komoly lehetőségeket látunk. A borturizmus és a fürdőturizmusba való közös befektetés az érintett településekkel. Különösen most, amikor a repülőtér fejlesztése várható.
Javasoltuk már és ismét említjük, szorosabb gazdasági együttműködés az egyetemmel. Szintén egy olyan bevételi forrása lehet a városnak, amely segítségével a szükséges beruházások finanszírozhatóvá válnak.
Pécsnek számos olyan évtizedes, és megoldásra váró problémái vannak, amelyekről mind a jelenlegi, mind pedig az előző városvezetés tagjai tudnak. Ezek megoldásának tervezése már most elkezdődhet, minden kérdezősködés nélkül.
Mindig hangsúlyoztuk, hogy egy adott körzet önkormányzati képviselőjének olyan személyt kell megválasztani, aki már tett az ott élő közösségért. Ismerik, és ő is ismeri legalább az ott felmerülő feladatok kívánságok egy részét. Jól látható ez Somogy-Vasas-Hírd képviselője esetében, aki nem a megválasztása után kezdett ismerkedni a területtel, hanem felkészülten képviselte az első perctől kezdve az ott élőket, hiszen jól ismerte az ottani gondokat. Úgy látszik, a Fidesz, de a KDNP és az ÖPE jelöltjei ennek az irányvonalnak felelnek meg, sok közöttük a lokálpatrióta.
Bár még a nagyvárosokban hangsúlyosan jelen van a pártszimpátia alapján történő szavazás, azért észrevehető már eltolódás abba az irányba, hogy az emberek, ha lehet, teljesítmény alapján válasszanak. Azonban van olyan esetek is, ahol ez még nem számít. Hallani, hogy vannak olyan önkormányzati képviselők, akik gyakorlatilag elérhetetlenek, ebből adódóan körzetükben élők gondjaival nem sokat foglalkoztak az eltel öt évben. Ilyenkor kifejezetten jó, ha van valaki, aki felvállalja a képviseletet, utána jár a dolgoknak, és a sajtót is bevonva, szóvá teszi a visszásságokat. A következő választáskor célszerű az ilyen közösségért cselekvő embert bejuttatni a közgyűlésbe.
Visszatérve a polgármester jelölt úr kérdőívére. Természetesen értjük, hogy milyen célokat is szolgált a szétküldése. Fel kellett mérni a támogatói kört, esetleg olyan értesülésekhez jutni, amely a későbbiek során hasznos lesz. Ez is kell, része a kampánynak, fontos a megjelenés a város minden területén.
Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy ennek csak a kirakatnak szabad lennie. A komoly és tényleges munkát, a feladatok felmérését, a célok kitűzését, a megvalósítás ütemezését, a források biztosításának lehetőségét már régen el kellett kezdeni. És ez még akkor sem elvesztegetett idő, ha a választáskor nem a Fidesz jelöltje lesz a befutó. Ugyanis az ellenzéki munkában fel lehet, és fel is kell használni. Annál is inkább, mert elképzelhető, hogy ugyan nem a Fidesz jelöltje lesz a befutó, de a képviselői többséget ők és szövetségeseik adják. Ebben az esetben a kidolgozott terveket végre lehet hajtani, még ha némi politikai harc árán is. Mi bízunk abban, hogy azok, akik indulnak képviselő jelöltként, a város és az itt élők szolgálatát tekintik elsődleges céljuknak, nem pedig a zsebük tömését. Jó lenne, ha Pécs most már nem csak szavakban lenne sikeres, nem csak propaganda kiadványok oldalain, hanem a valóságban is. Harmincnégy év lemaradását nem lehet öt év alatt behozni, ez világos. De elindulni a fejlődés útján igenis, lehet! Lehet irányt mutatni, célt kitűzni, és elindulni a megvalósítás útján.
Mi nagyon bízunk abban, hogy sikerül a politikai erőknek végre bizonyos fontos ügyekben közös nevezőre jutniuk. Ilyen a Pécs gazdasági fejlesztése, a város útjainak, járdáinak, tereinek felújítása, és a közösségi közlekedés rendbetétele.
Ezek fontosságával úgy gondoljuk, hogy mindenki egyetért.

Alapítók