2024. április 16., kedd

Alapítók: A TISZA

Tisztelet és Szabadság Párt színeiben indul A Talpra Magyarok Közössége, köztük a Tisza Párt alelnökévé választott dr. Magyar Péter ügyvéd.
Amint a sajtóból megtudható, maga a párt nem új keletű, 2021-ben hozták létre. Céljuk a 2022-es országgyűlési választáson való jó szereplés, az országgyűlésbe történő bejutás. Azonban egyetlen jelöltet sem tudtak állítani, így természetesen egyetlen szavazatot sem kaptak, valóságos fantompártként tengődnek azóta is. Szabó Attila elnöknek így a lehető legjobbkor jött Magyar Péter feltűnése. Kétségtelen, a budapesti úri fiú, aki családi kapcsolatai révén bejutott a Fidesz legbelsőbb köreibe, pálfordulásával, amelyet minden bizonnyal személyes sértődöttség is erősített, jelentős tömegeket mozgatott meg nagyon rövid idő alatt.
Azonban az ügyvéd úr felismerése, hogy hatalmas bázisa van azoknak, akik egyik nagy pártot sem támogatják bizonyos okok miatt, és akiket meg kell, és részben meg is lehet szólítani, nem új keletű. Közel húsz éve, az egyik akkori pécsi KDNP vezető pont erre hívta fel az akkori városi Fidesz elnök figyelmét. Igaz, akkor még az MSZP volt a másik térfélen a Fidesszel szemben, így még inkább nagy lehetőség volt abban, hogy az ingadozókat és a bizonytalanokat a KDNP megszólítsa, és közülük szavazókat szerezzen a keresztény-nemzeti oldalnak. Ebbe a résbe furakodott be az ÖPE és ért el eredményeket akkor, és ma is.
Tehát Magyar doktor is felismerte azt a doktori diplomájával a zsebében, amit közel húsz éve egy középfokú végzettségi akkori fiatalember. Ennek eredményét láthattuk most, a közel négyszázezres tömeg, a lappangó erő jelent meg most a budapesti Kossuth Lajos téren. Ugyanakkor igaza van Kunhalmi Ágnesnek, a törpepárttá zsugorodott MSZP elnökének, ez a tüntetés még nem rendíti meg a Fidesz felső vezetést. Annál is inkább nem, mert egyelőre nem látható, hogy Magyar Péter pártja honnan visz el szavazókat, és mennyit? Mert sokak számára nem csak Orbán Viktor vállalhatatlan, de Gyurcsány Ferenc is. Sőt, az Apró-klán üdvöskéje, (DK) Dobrev Klára is. Komoly veszélye van annak is, hogy az új formáció körül megjelennek azok a személyek, akik azt lesik, hogy milyen hasznot húzhatnak majd később, ha most tolják a Tisza szekerét. Pontosabban Magyar Péterét. A politikailag kevés tapasztalattal rendelkező ügyvéd pedig kénytelen minden segítséget elfogadni, hiszen alig két hónap áll a rendelkezésére, hogy összehozzon egy ütőképes csapatot. Nem csak az EU választásokra, ez látszik a könnyebb feladatnak, hanem a polgármesteri és helyhatósági választásokra is. Mi úgy gondoljuk, Pécsett mindenképpen megjelennek a párt képviselő jelöltjei, hiszen értelemszerűen a nagyvárosok jelentik azt a társadalmi közeget, ahol legnagyobb sikerrel lehet eredményt elérni. Miután dr. Magyar Péter liberálisként határozta meg politikai és világnézetét, várhatóan ebből a közegből szándékozik embereket megnyerni. Pécs erre tökéletes terep, hiszen az egyetemi oktatói gárda, valamint a tanári és tanítói kar jelentős része minimum liberális nézeteket vall, egészen a szélsőséges, anarchista kilengésig. Ezért biztosra vesszük, hogy számolnunk kell a Tisztelet és Szabadság Párt jelöltjeivel, sőt egyes körzetekben a sikerükkel. Ez mind a DK, mind a Fidesz számára nagy kihívás, hiszen nem tudhatják, hogy az új politikai erő mekkora eddig politikai értelemben alvó tömeget mozdít meg, amihez még a mostani pártok lemorzsolódó szavazói is hozzáadódhatnak. Úgy gondoljuk, ezek után, az LMP esélyei a közgyűlésbe való bejutáshoz elszálltak, hiszen Kóbor József kiválásával így is az esélytelenek nyugalmával várhatták a polgármesteri és önkormányzati választást. Esetleg, ha beveszik őket a koalícióba, egy helyet megcsíphetnek, de ma már életszerűtlennek tűnik, hogy egy szavazatokat alig hozó pártot magukhoz öleljenek a jelen helyzetben.
Asztaltársaságunk pártsemleges lévén, természetesen felveszi a kapcsolatot az összes politikai erővel, akik majd képviselőik révén bejutnak az új közgyűlésbe.
Célunk változatlan, párbeszéd minden olyan jogi és természetes személlyel, akik/aki a város és az itt élők érdekében munkálkodik. Pécs jelenleg elveszett város. Mindegyik politikai erő, akik az évtizedek során hatalomra jutottak, csak a saját és holdudvaruk gazdagodásával törődtek. Ezt nem mi mondjuk, csupán megállapítjuk. Hiába a sok diplomás ember, ha a tudásukat a saját és klánjaik gazdagodására fordították, nem pedig az itt élők javára. Ennek egyik nagyon szembetűnő példája a Balokány strand lepusztítása, ahol az ismereteink szerint a háttérgazdasági körök belső harcaként patthelyzet alakult ki. De ismét említhetjük a belváros egykor patinás épületeit, újabban a Vasváry-ház ikonikus épületét is. A kapzsiságon, harácsoláson túl a hozzánemértés, önteltség, a másik javaslatainak automatikus elutasítása is közrejátszott, és napjainkig is közrejátszik abban, hogy Pécs lejtmenetbe kapcsolt és egyre inkább felerősödik a város leépülése.
Mi csak reménykedni tudunk, hogy az új közgyűlés új képviselői végre a városunkkal is törődni fognak.
 
Alapítók