2024. április 15., hétfő

Alapítók: A másik oldal

 

A jelenlegi várost vezető koalíció jelöltjeivel már foglalkoztunk. Az akkori lapzártánk után került nyilvánosságra, hogy a polgári oldal kiket indít a tizenhét körzet egyéni képviselő jelöltjének.

Ami szembetűnő, az ÖPE túl van reprezentálva a maga hat jelöltjével, míg a KDNP azt a három helyet sem kapta meg, amely valamikor megillette. Ráadásul nagyon nehéz körzeteket kaptak, olyant, ahol a kozmopolita erők támogatottsága igen jelentős. A leosztásból adódik, ha sikerülne is mind a kettőjüknek bejutni, akkor sem alakíthatnának frakciót. Ez mind a Fidesz, mind az ÖPE érdeke, amelyet, a listán elfoglalt helyük is bizonyít. Mivel hat OPE, kilenc Fidesz és két KDNP jelölt van, elméletben az is előfordulhat, hogy egy ÖPE-KDNP frakció létszámában felülmúlja a Fidesz frakciót. A mostani indulók közül jelenleg két ÖPE, két Fidesz és egy KDNP tag önkormányzati képviselő, tehát ketten, dr. Csizmadia Péter és Hári József nem újráznak egyéniben. De igazán akkor lesz érdekes a dolog, ha az egyéni körzetben indítottakat és a közös listán lévőket hasonlítjuk össze. A lista első helyén dr. Csizmadia Péter van, ami természetes is. Vele kapcsolatban csak egyetlen kérdés merül fel, mi történik, ha nem nyeri meg a polgármesteri választást, de a Fidesz és szövetségesei egyéniben hozzák mind a tizenhét helyet? Akadémikusnak látszik a kérdés, de 2019-ben ez megtörtént. Persze, még mindig maradhat a kompenzációs lista. Dr. Barkóczi Csaba második helye némileg meglepetés, de érthető. A harmadik, szerintünk még bőven befutó harmadik helyen a KDNP pécsi elnöke található, míg Kővári Jánosnak a negyedik hely jutott. Miután egyéniben hat ÖPE jelölt is lehetőséget kapott, talán ez a hely nem annyira meglepő. Nagyon sok az új arc, a pécsi polgári oldal megújulásának és részbeni fiatalításának markáns jeleit is látjuk. A jelöltek sorában meglehetősen sok a valódi civil, bár az ÖPE ismét csatasorba állítja Végh Péter urat is, aki már volt a szervezet önkormányzati képviselője.
A polgári oldal vezetői minden bizonnyal jól megfontolták a jelöltállítást, azt, hogy kiket és melyik körzetben indítanak. Előre borítékolható, hogy a jelöltek közül nagy támogatásra számíthat Berényi Zoltán, Kővári János jelenlegi önkormányzati képviselők, de Marsalkó Péter is nagy eséllyel indul a győzelemért. Az ő ismertsége olyan ajánlólevél, amelyet még az ellenfeleinek is tisztelettel el kell fogadniuk.
Miután Asztaltársaságunk pártsemleges, számunkra kiemelten az a fontos, hogy szélsőséges emberi megnyilvánulások nélkül zajlódjon le a kampány, és olyanok jussanak vezetői, illetve képviselői mandátumhoz, akik az elkövetkezendő öt évben a városért fognak dolgozni.

Alapítók