2024. február 4., vasárnap

Alapítok: Javítgatunk és taknyolunk?

 


Asztaltársaságunk hivatalos lapjában igyekszünk kerülni a címben szereplő, bizonyos szakmai berkekben használt szavakat, de most a „taknyolás” szó fejezi ki leginkább azt a javítási kivitelezést, amelyet a Kossuth Lajos téren, illetve a Fürdő utcában tapasztalhattak az arra járók. Történetesen a mozgó burkoló kövek javítását, taknyolását. Ez utóbbi szó azt fejezi ki, hogy egy bizonyos javítást nem szakszerűen végeznek el, látszat kivitelezés folyik. Ezt az állításunkat jól bizonyítja, hogy a hivatalosan helyreállításnak, javításnak minősített munka időtállósága a nullával volt egyenlő, hiszen alig egy hét múlva a kövek ismét mozogtak, az arra haladók számára ismét baleseti forrást jelentettek.

Hasonló helyzet alakult ki a Fürdő utcában, a Zsinagóga előtt. Mindkét helyszínre igaz, hogy rosszul tervezett és rosszul kivitelezett beruházás volt. Erre már 2009-ben felhívta a figyelmünket egy szakmérnök. Azonban akkoriban Asztaltársaságunk még nem létezett, a minket tájékoztató úr pedig akkor a Városháza alkalmazásában állt. Az idő az ő szaktudását igazolta, hiszen emlékezhetünk rá, a Kossuth Lajos téren, a beruházás befejezését követően, gyorsan jelentkeztek a tervezési és kivitelezési problémák, megmozdultak több helyen is a kövek.
Azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy itt Pécsett a kivitelezéssel mindig hiányosságok mutatkoznak. Ilyen az elhíresült Sziget úti beruházás is, ahol az átadást követő hetekben kiderült, hogy a vízelvezetés komoly hiányosságot mutat. Pontosabban, nagy esőzés idején a legtöbb víz az egyik gyalogátkelő közepén áll meg, csinos kis csónakázó tavat alkotva. Így bizonyítva, hogy a jó munkához idő kell, a rosszhoz még több. Itt is javítgattak, javítgattak, de azért felmerül a kérdés; Pécsett nincsen egyetlen olyan szakember, aki egy 300 méteres útszakaszt hibátlanul meg tudna tervezni, és egy másik, aki hibátlanul kivitelezné?
Újabban a Nagy Jenő utcai beruházás késése is borzolja az ott élők, illetve arra járók idegeit. Mint ismeretes, a beruházásnak december 15-re el kellett volna készülni. Ez azonban nem történt meg. Kérdésünkkel a területileg illetékes önkormányzati képviselőhöz fordultunk, aki 30 percen belül válaszolt a feltett kérdésünkre. Őt idézzük: „Tekintettel az építés során felmerült akadályokra (jelöletlen pince feltárása a keleti oldali parkoló, illetve taxidroszt alatt, sírok feltárása a tervezett pavilonok helyén), végül visszavonta nyilatkozatát és a kivitelezés időtartama az ajánlatadás során vállalt 3 hónap, valamint további 48 naptári napra módosult.”…” Vállalkozó véghatárideje így az érvényben lévő szerződés alapján 2024.02.15. napon jár le. Ezt követően kerül sor a műszaki átadás – átvételi eljárásra mely legfeljebb 30 nap alatt fog zárulni.” 

Alapítók