2024. március 2., szombat

Alapítók: Ismét eltelt egy év



Asztaltársaságunkat 2011. március 3-án alapította több akkori pécsi KDNP tag, akik nem értettek egyet azzal, hogy a liberálisként indult, és akkor még nagyon sok liberális gondolkodású vezetőt magában foglaló pártba beleolvasszák a pécsi tagokat. Nem a Fidesz ellen voltunk, bár az akkori vezetők nagy részét alkalmatlannak tartottuk arra a feladatra, amelyre erőteljesen ácsingóztak. Az eltelt idő sajnos minket igazolt, és mély meggyőződésünk, ha sikerül megvalósítani az elképzeléseinket, akkor ma Pécs előrébb tartana, és valószínűleg még mindig a Fidesz vezetné a várost. A miskolci példa lebegett a szemünk előtt, akkor is és most is jól működik együtt a KDNP és a Fidesz frakció, de az előbbiek nincsenek alárendelve az utóbbiaknak. Önálló életünk természetesen kivágta a biztosítékot a Fidesz potentátjainál, és a belső árulók segítségével kialakult a ma is ismert helyzet.

Legnagyobb sajnálatunkra ez olyan szintet ért el, hogy sem leveleinkre, sem egyéb megkereséseinkre soha semmiféle visszajelzést nem kaptunk attól az önkormányzati képviselőtől, akinek az illetékességi területén a tevékenységünk nagy részét kifejtjük. Az első önkormányzati képviselő, akivel párbeszédet sikerült folytatnunk és közös munkánknak több eredménye is lett, a mostani önkormányzati képviselő. A múlt év végén beszámoltunk azokról a közös munkánkról, amelyet 2023-ban sikerült elvégeznünk, ezért figyelemmel a 2024-es önkormányzati választásokra, inkább a jövőbeni terveinkről kívánunk írni. Pontosabban arról, ha párbeszédképes új önkormányzati képviselőnk lesz, milyen javaslatokat kívánunk eléje terjeszteni. Miután írásban megkerestük a Fidesz jelenlegi frakcióvezetőjét, de nem kaptunk visszajelzést a levelünkre, megalapozott a félelmünk; amennyiben esetleg Fidesz jelölt nyer, ismét a 2010-2019-es állapotokra számíthatunk. Ezt mélységesen sajnálnánk, mert így kevésbé tudnánk elérni azt a célunkat, hogy az itt élők helyzetén javítsunk, mert van min.
Elsősorban azok, amelyeket évek óta szeretnénk elérni. Kiemelten a Rókus sétányon lévő, több háziorvosi rendelőt kiszolgáló mintavételi hely újbóli megnyitását. Hosszú évek óta igyekszünk megmozgatni minden követ, azaz kapcsolatot annak érdekében, hogy az itt élő idős embereknek, illetve az itt tanuló egyetemistáknak ne kelljen a Veress Endre utcai rendelőbe elmenni. A mintavételi hely bezárásáig éves szinten tízezer beteg fordult meg itt, ezzel tehermentesítve a már említett rendelő zsúfoltságát. Sajnos, sem a Fidesz városvezetésnél, sem pedig a mostaninál ez a kérésünk nem nyert elfogadást, pedig egy nyugdíjas laboráns, napi négy órában, biztosan elvállalná ezt a munkát. Bérköltség és terhei tekintetében sem jelentene elviselhetetlen terhet a város költségvetésére, különösen arra való tekintettel, hogy veszteséges városi cégek vezetői milyen kiemelt jövedelemmel rendelkeznek, a prémiumaikról már nem is beszélve. A mintavételi hely megnyitását a továbbiakban kiemelt kezeljük. További javaslatunk volt az Ifjúság útja - Alkotmány utca – Tavasz utca „Y” kereszteződésének bővítése, elősegítve az áthaladó forgalom gyorsítását, és ezzel a környezetterhelés és környezet szennyezés csökkentését. A benyújtott látványtervünkre az illetékes bizottság vezetőjétől semmiféle visszajelzést nem kaptunk a múlt évtized közepén, és a jelenlegi városvezetés sem jelzett vissza az előterjesztésünkre. Miután ezen a területen a forgalomnövekedés szemmel látható, ezért szintén igyekszünk elérni az új közgyűlés és városvezetés ingerküszöbét és arra ösztönözni őket, hogy az előttük álló öt évben előrelépés történjék ezen a területen is. A harmadik olyan terület, amely még fejlesztésre szorul, a zöldfelület növelése. Örömteli, hogy történtek lépések ebben az irányban is, de ha figyelembe vesszük, hogy milyen mennyiségű fa kivágására került sor a Szigeti úton, Megyeri úton, valamint a Nagy Jenő utcai új park kialakításánál, akkor összességében inkább visszalépés tapasztalható, bőven van mit pótolni.
Örök téma a közterületek, járdák és az úthálózat állapota. Úgy gondoltuk, és ma is úgy gondoljuk, tervszerű és átgondolt fejlesztésre van szükség. Nem vitatjuk, hogy szükséges bicikli utak építése is, de meglátásunk szerint elsőbbséget az úttestek és járdák rendbe hozásának kell kapnia az elkövetkezendő öt évben. Ehhez már most el kell kezdeni a tervezést, és nem lenne baj, sőt üdvös, ha ebben a kérdésben egységes politikai akarat valósulna meg. Ugyanis, ez a városban mindenkit érint, függetlenül attól, hogy melyik pártcsapatra adta a voksát. Közös gond, közös feladat, közös megoldást kíván. Körzetünkben a Szigeti út és a Petőfi utca felújítása megtörtént, de ezt a munkát városi szinten kell kezelni. Javasoljuk, hogy a turisztikailag kiemelt belvárosi utcákkal kell kezdeni, utána pedig azokkal a területekkel, ahol a legnagyobb gondok vannak. Ilyen például Somogy, Vasas, de tudjuk, számos utca és közterület van nagyon rossz állapotban más külterületi városrészben is. Fontos lenne az is, ha minden éves költségvetésben megjelenne egy olyan tétel, amely a felújításokra, karbantartásokra fordítandó összeget tartalmazná.
Azt tapasztaljuk, hogy az elkészült új beruházások későbbi karbantartására nem kerül sor, így évek alatt az állaguk romlásnak indul, majd lepusztul. Itt most az újonnan átadott Misina beruházásra is gondolunk. De említhetjük a köztéri bútorok, ívó kutak, szökőkutak éves karbantartását is.
Terveink szerint, az elkövetkezendő öt évben, erősen szorgalmazni fogjuk a Balokány rendbetételét is. Ez a fürdő iskolapéldája annak, hogy a város mindenkori vezetői miként hagyták lepusztulni ezt a hangulatos, az itt élők által nagyon kedvelt fürdőt. Nem tudjuk, hogy kiknek a gazdasági érdeke volt, vagy kiknek a gazdasági érdeke ma is, hogy ott ezek az állapotok vannak, de mindenképpen az újjáélesztése mellett állunk ki. A Balokány így egységes szabadidő központ lehetne, és a keleti városrész egyik ékessége.
Ismeretes a törekvés egy látványfürdő megépítésére. Legyen intő példa az orfűi ilyen létesítmény esete. Az emberek nagy része nem igényli azt a szolgáltatást, amelyet egy ilyen létesítmény nyújt, kiemelt és magas belépti díj fejében, csak úszni, ejtőzni, és néha megmártózni szeretnének. Jó példa erre a szigetvári fürdő, ahol a pluszszolgáltatásokat igény bevenni szándékozóknak kell csak megfizetni az emelt díjat. Ami még nagyon fontos lenne, az egy verseny és sportuszoda felépítése, ezzel is erősítve a pécsi vizes sportéletet. Amint már egy másik írásunkban említettük, megítélésünk szerint nagyon sok tehetség kallódik el azért, mert nincsen megfelelő sportolási lehetősége.
Ugyancsak szorgalmazzuk egy fedett jégcsarnok felépítését. Erre is már régóta szükség lenne, már csak az előbb említett okokból is. Ugyanakkor a város sportolni szerető lakosságának is jogos igénye egy XXI. századi létesítmény. Egy ilyen stadionban nemzetközi sportrendezvények megtartására is lehetőség lenne, és így fejlődhetne a sportturizmus is. Ezekre a beruházásokra minden bizonnyal lehetne EU-s és állami forrásokat is szerezni. És, ha figyelembe vesszük, hogy a jelenlegi városvezetés szerény számítások szerint is 60 milliót fizetett ki a semmiféle hasznot nem hozó sporbiztosra, ekkora összegből már bőven kijönne legalább az egyik beruházás önrésze. Könnyen elképzelhető, hogy két ilyen beruházás évek során még olimpiai bajnokot is nevelne a városunk dicsőségére.
A most felvázolt javaslatokat természetesen lehet bővíteni. Mi már megtettük a mecseki beruházások és a repülőtér kapcsán is.
Amennyiben sikerülne olyan összetételű önkormányzatot választani, akik valóban tenni akarnak Pécsért, az itt élőkért, bőven lesz min munkálkodniuk.
Itt a gazdaságélénkítésről nem tettünk említést, mert várjuk szakértőnk munkáját. Azonban még a választások előtt ezzel a fontos kérdéssel is foglalkozni fogunk.
Reményeink szerint nem lesz durva és aljas a kampány, és a júniusban megválasztott képviselőknek októberig lesz idejük felkészülni a feladatokra.
A mit kell tenni adott, a hogyan pedig már az ő felelősségük lesz.

Alapítók