2023. december 6., szerda

Alapítók: Elkezdődött a kampány

 

Aki figyelemmel követi Pécs politikai életét, észrevehette, hogy elkezdődött a kampány. Nem elsősorban arra gondolok, hogy e cikk írását megelőző napon ismertté vált, a DK elnöke is támogatásáról biztosította a maga, és így pártja nevében is, a jelenlegi polgármestert. Túl nagy kockázatot nem vállalt ugyan, de talán mégis lépéskényszerben volt. Városunk az MSZP utolsó jelentősebb bázisa, mégpedig, ismerjük el, igen erős bázisa. Aki hosszabb ideje figyeli a politikai közéletet is, észrevehette, hogy a DK elnök is igyekszik egy táborba fogni az úgynevezett baloldali pártokat. Természetesen az Ő vezetésével. Kétség kívül, 2019-ben jelentős eredményeket értek el az összefogással, de az országgyűlési választásokon ez az összefogás nem működött valamiért. Hogy az Ő és felesége hirtelen hátraarca miért volt, és miért MZP került az előtérbe, talán soha nem tudjuk meg. Egy biztos, a kudarc ellenére a DK erősödött, míg a többi párt éles lejtmenetbe került. Az egy a tábor ugyan még nem jött létre teljesen, de közel van a megvalósuláshoz. Ennek esetleg akadálya lehet Pécs erős MSZP-s bázisa. Nem véletlen, hogy a magukat szocialistáknak nevezők gyorsan léptek, és már hetekkel ezelőtt bejelentették, hogy a jövő évi önkormányzati és polgármesteri választáson a jelenlegi polgármestert támogatják. A valószínűsíthető ismétlés tovább erősíthetné a szocialistákat, gyengítené a DK befolyását. Ezért írtam fentebb, hogy a DK elnök lépéskényszerben volt, de a helyzetet ügyesen megoldotta. Valószínűleg felmérte, hogy részben nincsen olyan pécsi embere, aki biztos befutó lehet, továbbá indításával megosztaná a balos szavazóbázist. Így a várható újrázás már nem csak az MSZP, hanem a DK sikere is lesz. Továbbá, mint tudjuk, nincsen ingyen ebéd, különösen a politika berkeiben nincsen, ezért a támogatásért minden bizonnyal benyújtotta a számlát, amelyet már a helyi MSZP politikusai ki is fizettek. Várjuk a másik oldal jelöltjének a bemutatását, de emlékezve a 2019-es huzavonára, nem lepne meg bennünket, ha valami hasonlóval szembesülnénk.

Azonban a kampánynak, amely a véleményünk szerint teljes gőzzel elindult, nem csak a leírtak a jelei. A városvezetést éveken át lehetett azzal támadni, mondhatni jogosan, hogy gyakorlatilag a belső torzsalkodáson és a barátok anyagi, gazdasági helyzetbehozásán túl, nem csinálnak semmit a város érdekében. Ebben az évben azonban megmozdult valami. A TV torony környékének rendbe tétele, a torony melletti, évtizedek óta elhanyagolt épület felújítása, a közterületek javítása, felújítása, bicikli utak építése, Kertvárosban a piac építése, a Nagy Jenő utca környékének parkosítása, számos olyan beruházás, amelyre majd a kampány finisében lehet hivatkozni. Ami pedig a kivitelezések hiányosságait illeti, az esetleg az ellenzéki képviselők számára jelenthet némi politikai előnyt. De ma már szerencsére, az emberek egyre kisebb hányada vevő a gyűlölködésre, az olyan kampányra, amely nem szól másról, mint a másik pocskondiázásáról. Erre ráérzett a jelenlegi polgármester is, mert közösségi oldalán olyan bejegyzés is található, amely a civileket szólítja meg. Feltűnő, hogy különösen ebben az évben olyan, a nemzeti ünnepeken is megjelent, amelyet a vármegye vezetése rendezett. Meglátásunk szerint ez a helyes, hiszen, ha nemzeti ünnepről van szó, a megye és a város vezetésének mindenképpen illik jelen lenni a megemlékezéseken. Ez a magatartás üdvözlendő, és remélhetően a jövőben is folytatódni fog.

Bár a másik nagy politikai erő helyi szervezete még nem jelentette be a polgármesteri székért indítandó személynek a nevét, az érezhető, hogy ők is elkezdték a kampányukat. Egyelőre a közgyűlési frakciójuk elnöke az, aki elsősorban a reflektorfénybe került, és különböző vállalásokat tesz arra az esetre, ha a nemzeti oldal kapna többséget a jövő évi választáson. Ez esetben is dicsérendő, hogy a hangsúly erőteljesen áttevődött egyfajta programismertetésre, és a kritikai megjegyzések is sokkal visszafogottabbá váltak. A nemzeti oldalon árnyalja a képet, hogy az MSZP korábbi nagyágyúja beejtőernyőzött a tavasszal a KDNP pécsi szervezetébe. Ez ne tévesszen meg senkit, mert aki ennek a szatellit pártnak bármilyen tisztségviselője, az egyben a Fidesz tagja is, és bármikor eljátszható, ha kell, Fideszes vagyok, ha kell, akkor a KDNP tagja. Mindenesetre bölcs húzás volt, hogy 2019-ben külön alakított a Fidesz és külön az ÖPE-KDNP frakciót. Bár az ötlet nem a mostaniaké, mert ez Miskolcon nagyon régóta így van, és 2010-ben a KDNP akkori pécsi elnöke is ezt javasolta az ismereteink szerint. Felismerte, hogy az a 30 százaléknyi választásra jogosult, akik egyik akkori nagy pártra sem kívántak szavazni, a KDNP számára valamennyi százalékban elérhetőkké válhatnak. Azért, amit a nemzeti oldal 2019-ben megvalósított, 2010-ben még büntetés járt. Most viszont nagy kérdés, hogy a nemzeti oldal szavazói miként fogják elviselni az MSZP volt nagyágyújának megjelenését a nemzeti oldalon. Vagyis, a szavazati hajlandóságukat mennyire veti esetleg vissza? Amint a város polgármestere jól ráérzett, hogy a civil társadalmi réteget kell megszólítania, a nemzeti oldal országos és pécsi vezetőinek is fel kellene ismerni, hogy a közel 35 százaléknyi közömbös társadalmi réteg megszólítása és urnák elé vitele sorsdöntő lehet a választás megnyerése szempontjából. Már amennyiben meg akarják nyerni a választásokat. Külső szemlélőként 2019-ben úgy tűnt, hogy inkább átadni szándékoztak a várost, mint sem megtartani. A mostani végeredményre még hónapokat kell várnunk, nekünk pécsi polgároknak.

Ugyanakkor nekünk, az Asztaltársaság vezetésének és tagjainak, akik pártsemlegesek vagyunk az a fontos, hogy ismét olyan önkormányzati képviselő kapjon megbízatást, akivel ügyek mentén együtt tudunk dolgozni a város, és a környezetünkben élők érdekében.

 

Alapítók