2023. november 30., csütörtök

Alapítók: Párbeszéddel a fejlődésért

 

Asztaltársaságunk keresztény értékrendjéből adódóan nagy hangsúlyt fektet arra, hogy lehetőleg mindenkivel, beleértve a politikai élet szereplőit, társadalmi szervezetek, valamint civil szerveződések tagjait is, a város fejlődése, az itt élő emberek jólétének érdekében jó kapcsolatot alakítson ki. Pártsemlegességünkből adódik, hogy a teljesítményt, a város és a polgárság érdekében kifejtett munkát értékeljük, nem pedig a párthoz, civil szervezetekhez való hovatartozást. Így történt ez Zag Gábor úrnak, a Pécs 8-as számú választókerület képviselőjének esetében is. Önkormányzati képviselővé választása után felvettük vele a kapcsolatot, amelyet folytonos párbeszéd követett, amely mind a mai napig tart. Számos javaslatot terjesztettünk elő, köztük sok olyant, amelynek megoldását már hosszú évek során át a mindenkori önkormányzati képviselőnek is javasoltunk. Miután megkereséseinkre nem kaptunk semmiféle visszajelzést, ezért üdítő volt, hogy Zag Gábor úrral sikerült párbeszédet kezdeni, és a mai napig folytatni. Voltak olyan előterjesztéseink, amelyek nála sem találtak meghallgatásra különböző okok miatt, de számos ügyben sikerült megoldást találnunk. Egyik ilyen volt az Alkotmány utcában lévő öregek otthona gazdasági bejáratához vezető út leaszfaltozása. Ez, a nagyságrendileg komolyabb forrást igénylő beruházást számos egyéb, a környék lakosságának komfortérzetét javító javaslatunk került megoldásra. Kiemelném a PTE Gyakorló Általános Iskola, Deák Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola mellett található játszótér részleges felújítását, valamint az általunk régóta szorgalmazott, Rókus utca Rókus sétány közötti, akadálymentesített átjárónál a forgalom elöl elzárt terület közúti jelzésének a felfestését. Ez nagyban segíti a mozgáskorlátozott embereknek a Rókus sétányon lévő több mint nyolc háziorvosi rendelőbe való eljutását a Rókus utca felől.

A képen látható rendezetlen terület sok bosszúságot okozott a környéken élőknek, köztük az öregotthon idős embereinek. Az elmúlt évben feltúrták csőfektetés miatt, és valamilyen szinten a kiásott föld visszatemetésre került. Egy idő után bizonyos gépjárművek tulajdonosi parkolónak kezdték használni. Esős idő után mély barázdák alakultak ki, amelyben megállt az esővíz, és tavasszal bölcsője lett a szúnyoglárváknak. Ennek a megszüntetését kértük a képviselő úrtól. Májusi látogatásakor ígéretet kaptunk, hogy a terület ismét parkosítva lesz, és, hogy ne tudják ismét parkolásra használni, oszlopokkal lesz lezárva. Ezt az ígéretét megtartva, most november közepén a kivitelezés megtörtént, ezért az itt élőknek minden reményük meg van arra, hogy jövőben a „szúnyogszülészet” véglegesen megszűnik. Még egy, erre az évre megígért kisebb beruházás nem valósult meg. Az Őz utcai parkoló foghíjainak rendbetétele. Reményeink szerint, ha ez a kisebb beruházás is elkészül, legalább további 3-4 autó parkolását teszi lehetővé. Az önkormányzati képviselő úr jelezte, hogy a Biokom ezt a munkát kapacitás hiánya miatt csak 2024 tavaszán tudja elvégezni.

Összegezve a leírtakat; megállapíthatjuk, hogy a jelenlegi önkormányzati képviselőnkkel az évek során sikerült jó kapcsolatot kialakítanunk, ügyek mentén együttműködnünk. Az az elgondolásunk, hogy párbeszéddel és kellő tisztelettel sikerülhet a közösség javát szolgálni, jelen helyzetben működött, és jelenleg is működik. Kiemeljük, hogy az önkormányzati képviselő úr eddig minden ígéretét betartotta, amely mindenképpen a bizalom erősítését is szolgálta. Ez a bizalom volt az alapja annak, illetve a folyamatos párbeszéd, hogy számunkra bár nagyon fontosnak tartott ügyeket műszaki okok miatt nem támogathatott, illetve forráshiány miatt nem tudta elérni, hogy kivitelezésre kerüljön, de a kapcsolatunk szilárd maradt. Annak vizsgálata, hogy a forráshiány milyen okok miatt keletkezett, nem tartozik a hatáskörünkbe már csak azért sem, mert nincsen rálátásunk azokra a pénzügyi mozgásokra, amely miatt az adott forráshiány előállt. A politikai csatározások során nyilvánosságra került ügyek, vagy azok, amelyek jelenleg hatósági vizsgálat alatt állnak számunkra csak informális jelentőséggel bírnak. Kétség kívül, az eltelt két évben több olyan eset is előfordult, amelyet erkölcsileg igen furcsának tartunk, de ezekről a hatósági vizsgálat lezárásáig nem nyilatkozunk, és nem teszünk egyenlőségjelet az általunk javasolt beruházások forráshiányai közé.

Ugyanakkor kénytelenek vagyunk megjegyezni, hogy számos olyan, általunk javasolt beruházás maradt el ebben a ciklusban is, amely megvalósulását illetően, szakvélemények által is indokoltnak tarthatunk.

Bizalmunk töretlen a további jó emberi és szakmai kapcsolatban.

 

Alapítók