2023. október 6., péntek

Alapítók: Merre tart a pécsi LMP tagsága?

 

Asztaltársaságunk vezetése mindig nagy figyelemmel követi a város közéletét, most pedig kiemelten, arra tekintettel, hogy 2024-ben önkormányzati és polgármesteri választások lesznek. A jelenlegi polgármester indulását, MSZP jelöléssel, már ismerjük, és belső forrásból már azt is tudjuk, hogy a Fidesz kit fog indítani a polgármesteri szék és tisztség elnyeréséért. Már hónapokkal előbb volt olyan személy, aki függetlenként jelezte, hogy indulna, és egészen biztos, hogy lesznek még olyanok, akik bevállalják, hogy a futottak még kategóriájába fognak tartozni. Igazán két kérdés nyitott a kívülállók előtt. A DK beáll e az MSZP jelöltje mögé, vagy saját jelöltet indít? Elképzelhető, hogy ez a kérdés már eldőlt, de érdemes eljátszani azzal a gondolattal, hogy esetleg milyen lehetőségek jöhetnek szóba. Aki követi a pécsi közéletet, az világosan láthatja, hogy Pécs maradt az utolsó bástyája az MSZP széthullott közösségének. Feltételezhetően nem véletlen, hogy siettek jelöltet állítani a jelenlegi polgármester személyében. Árnyalja a képet, hogy a polgármester még a közgyűlést is megszakította, hogy elmenjen meghallgatni a DK „nagyasszonyát”, akit férje egyre inkább, egyértelműen megtévesztés céljából, előtérbe tol. Talán megértette végre, hogy ha nyíltan a színpad közepére áll, akkor ismét csak bukás lesz a jutalma. Az is elképzelhető, hogy a DK vezér hallgatólagosan támogatja a jelenlegi polgármestert. Hiszen, ha nem nyer, akkor nem részese a kudarcnak, ha viszont befut, később is be tudja nyújtani a számlát. Ugyanakkor elképzelhető egy másik lehetőség is, amely a pártvezér egyéniségének és nyílt törekvésének jobban megfelel. Pécs egyértelműen baloldali, sőt balliberális város. Ezt jól mutatja, hogy az első önkormányzati választást is a liberális pártok nyerték, az SZDSZ és ifi csapata, a Fidesz. Sőt, még az 1994-es választást is, a polgármester a liberális Fidesz helyi erős embere lett. Mielőtt valaki felhördülne, a figyelmébe ajánljuk, hogy Orbán Viktor 2000-ig a Liberális Internacionálé alelnöke volt.

Visszatérve az eredeti gondolatmenetre; amennyiben a DK elnökének tényleg az a terve, hogy teljesen magába olvassza a baloldali pártokat, akkor szinte kötelező az utolsó MSZP „fellegvár” felszámolása. Erre jó lehetőség lenne, hiszen a DK pécsi alpolgármestere jól ismert, és nyugodtan leírható, hogy elismert. Nincsenek szélsőséges megnyilvánulásai, nincsenek rendezetlen, erkölcsileg megkérdőjelezhető ügyei, ezért könnyen elnyerheti az ingadozó, békére vágyó szavazók bizalmát, szavazatait. Míg MSZP alpolgármesterének ügyei ronthatják a jelöltjük esélyeit.
Mint írtuk, ezek csak eszmefuttatások, bár számos ráutaló magatartás alátámasztja a gondolatmenetünket.
Rátérve a címben feltett kérdésre. Merre tart a pécsi LMP tagsága? Pontosabban az első számú vezetője dr. Keresztes László Lóránt úr, és a második számú érintett személy, dr. Kóbor József. Ki kell emelnünk, hogy több éven át szoros kapcsolat volt az Asztaltársaságunk és Keresztes úr között. Oly annyira, hogy elismerve az addigi kiemelkedő munkáját, különösen a kisgyermekes bérlet bevezetése érdekében tett erőfeszítéseit, 2014-ben Asztaltársaságunk őt javasolta a pécsi polgároknak, polgármesternek. Azonban az óta jelentősen változott a helyzet. Pécsett gyakorlatilag az ő országos politikába való távozásával visszaesett a LMP támogatottsága, és a DK koalíciójába történő részvétel ezt a támogatottságot tovább gyengítette. Keresztes úr okos, művelt ember, aki minden bizonnyal tisztában van azzal, hogy egy LMP által indított jelöltnek semmi esélye nincsen. Csak úgy maradhatnak a pécsi politikai életben, ha szövetkezve más párttal, befutó listás helyet kap legalább egy jelöltjük. Nem tudom, hogy erről miként sikerül meggyőznie az országos elnökét, de dr. Kóbor úrnak az MSZP jelöltjéhez való kapcsolódása a fölvázoltakat vetíti előre. AZ MSZP jelöltjének is jól jönne minden segítség, még az a pár szavazó is, aki még a zöld pártot támogatja, különösen akkor, ha a DK vezér nem áll be mögé, és önálló jelöltet indít.
Biztosak vagyunk abban, hogy a háttérben, a fehérgallérosok már keverik a kártyát, megy az alkudozás. És az is hamarosan kiderül, hogy a pécsi LMP tagjainak milyen lapot osztanak. Forró ősznek nézünk elébe.

Alapítók