2023. július 16., vasárnap

Váczi Márk: Mandulafa Havihegyen, megszépülő Malomvölgy és újjászülető Misina-tető


Olvasom a sajtóban és a területileg illetékes önkormányzati képviselő közösségi oldalán, hogy a Biokom nemrég mandulafát ültetett a havihegyi sétányon. Persze ennél több is történt a területen az elmúlt hónapokban.
Biztosan mindenki értesült róla, milyen nehézkesen történt meg a panorámasétányhoz vezető gyalogoshíd felújítása. A városüzemeltetés már 2021 nyarán hozzáfogott a terület megújításához a Pintér János Parkmegújítási Program keretében. Ebben benne volt a parkosítás, új utcabútorok és lámpák elhelyezése. A leglátványosabb elem az immáron elkészült kilátóterasz, amelyről remek kilátás nyílik a városra és környékére.
A Biokom a terasz mellé egy mandulafát is ültetett. Horváth Tamás közgyűlési képviselő ennek kapcsán megidézte Janus Pannonius költő emlékét, aki Egy dunántúli mandulafáról című versében örökített meg egy ilyen növényt.
A sétányt a helyiek és a Pécsre érkező turisták is szívesen látogatják. Legtöbbször a Tettyéről sétálnak fel. Az odavezető utat a napokban hosszas munkálatok után átadott gyalogoshíd biztosítja. Június végén a pallók festését végezték el a szakemberek.
A magam részéről örülök, hogy végre sikerült a sétány felújítása. Pécsi éveim alatt sokat jártam a Mecsekben, barátnővel, csoporttársakkal, ismerősökkel. A látvány nagyon szép volt, és a kis parkok is remek alkalmat nyújtottak a pihenésre, de egy-két helyet leszámítva a környék nem volt annyira otthonos. Ezek a felújítások, átalakítások javíthatják a kirándulók komfortérzetét, a parkok, terek kellemes élményt nyújthatnak az ide látogatóknak. Ha legközelebb a városban járunk, biztosan megnézzük majd ezeket a régi-új helyeket is.
Szintén 2021-ben, a Pintér János nevével fémjelzett program segítségével újult meg a Malomvölgyi parkerdő. Akkor egy modern játszótérrel és egy napozóágyakkal felszerelt partszakasszal gazdagodott a hely. A két tó körüli teljes turistaút megújítására is sor került, hat kilométernyi sétaút kapott kavicsborítást. Tavalyelőtt a gáttól északra elterülő parkolót is felújította a Biokom, illetve a Zsíros-dombi kilátó is megszépült. Új padokat és hulladékgyűjtő edényeket is elhelyeztek.
A rendkívül népszerű környéken nem ritka, hogy hétvégente akár háromezren is megfordulnak, ezért az idei évben új fejlesztések indultak a parkmegújítás apropóján. A Kökény felőli tó két oldalán, a patakon átívelő régi híd elhasználódott, ezért a társaság a teljes felújítása mellett döntött. Az acélgerendákra épült keményfa vázszerkezetű műtárgy már elkészült, a gyalogos és kerékpáros forgalmat egyaránt segíti.
A tó déli oldalán a tűrakó- és pihenőhelyekről a focipálya megközelítését segítő kis fahidat keményfa szerkezetűre cserélték. Tűzrakóhelyeket újítottak fel, és több ponton is teljesen új utakat építettek ki. A tó keleti oldalán egy esőbeállót teljesen felújítottak, és már kilenc új támlás pad is szolgálja a kirándulóhely kényelmét. A Kökény felőli tó mellett lévő játszótérre ráfért a modernizálás, ezért itt is elindultak a munkálatok. Javították a közkedvelt forgóhintákat és egy új, fedeles asztal-pad garnitúrát is kihelyeztek. A II-es tónál lévő rendezett partszakaszon homokfeltöltést végeztek, mintegy hat tonna homokkal töltve fel a pihenőhelyet.
Meixner Barna, a Biokom ügyvezető igazgatójának tájékoztatása szerint a munkák itt nem állnak meg. A Pécs felőli II-es tó északi és nyugati oldalán egy-egy szelfipontot alakítanak ki, a keleti parton elbontják a régi romos épületet, a félsziget játszótere pedig új játékelemmel bővül. A Kökény felőli kis tó játszótere teljesen megújul, jelentős fejlesztésre kerül sor: többek között egy hatalmas vár és egy játszóhajó is megépül a gyerekek örömére jövő tavaszig, emellett egy játékos, tavakban élő halfajokat bemutató, fából faragott tanösvény gazdagítja majd a kirándulóhelyet.
A kisgyermekesek és a környéken élők biztosan örülni fognak a fejlesztéseknek, hiszen jó néha kiszakadni a város zajából, és aktívan eltölteni a szabadidőt, amikor az időjárás ezt lehetővé teszi.
A harmadik fontos fejlesztés a Misina-tető megújítása. A nyolc hónapra tervezett kivitelezés még áprilisban indult, mivel a városvezetés összesen 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert. A volt Misina Étterem épülete és annak környezete teljes megújuláson megy keresztül az év végéig.
A fejlesztés jelenlegi állapotát Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója foglalta össze a napokban. Tájékoztatása szerint az építési munka ütemterv szerint halad, és jelenleg 25 százalékos készültségi fokon áll.
A legnagyobb problémák az épület szerkezetében mutatkoztak, de mára annak teljes megerősítése megtörtént, így elkezdődhetett a tényleges építés. A szakemberek az aljzatbetont és a tetőszigetelést viszik fel, emellett például zajlik a liftaknák és lépcsők készre szerelése is. Új, izgalmas elem a lombkorona-stég.
Ha a vállalkozó tartja a tempót, és nem ütközik előre nem látható akadályba, tartható lesz a határidő is, a terület megújítása még idén kész lehet. Óvatosan azért hozzáteszem, hogy ez igencsak feltételes mód, ismerve a hazai viszonyokat, különösen a kivitelezések terén tapasztalt problémákat, akár minőségben, akár a határidő tartásában. De ne legyen igazam.
Már megszokhattuk, hogy a Misina-tetőn kirándulni nappal, világosban érdemes. Ám ez is változni fog. A helyszín éjszaka is látványos és látogatható lesz az újonnan kialakítandó díszkivilágítás révén.
A városvezetés 2020-ban indította el a Misina Ötletbörze online pályázatát, a pécsiek aktív részvételére számítva. A lakosok kifejthették elképzeléseiket a megújuló vendéglőépület és környezete kapcsán. Az ötletek közül a legtöbb szavazatot kapott két koncepciótervet a szakemberek összevonták, és miután a tervek pozitív bírálatot kaptak, megkezdődhetett az építkezés. Mindaz tehát, ami most megvalósul, a pécsiek véleménye alapján történik. Csak arra tudom biztatni az önkormányzatot és az illetékes személyeket, tartsák meg ezt a jó szokásukat, és kérjék ki a pécsi polgárok véleményét arról, mely területeket és hogyan kellene megújítani. Mert mindenki jobban örül egy olyan felújításnak, értéknövelő átalakításnak, amihez némi köze van, a helyieket pedig érdemes bevonni ezekbe a döntésekbe, az előkészítésbe, nemcsak párszáz vagy néhány ezer fős kistelepüléseken, hanem egy ekkora méretű városban is. A siker legyen közös! Szurkolni fogok, hogy így legyen.

Váczi Márk

Fotó: Csodálatos Magyarország. Drón fotó 3.