2023. május 15., hétfő

Maráczy Tibor: Rejtett kincseink


 

Akik régebb óta ismernek, különösen a vasasi ismerőseim, jól tudják, hogy a szívem csücske a Bányászszív dalcsapat. A Cum Deo egyik előző számában már írtam róluk, és az óta is figyelemmel kísérem a munkásságukat, élvezettel hallgatom az előadásaikat. Nagy örömömre, baráti névnapi ajándékként, jutottam hozzá a legújabb lemezükhöz április közepén. Nem csak a lemez hangzása, az énekek tisztasága, az elhangzó versek művészi előadása csodás, de a lemez szerkesztése is telitalálat. Amint a fényképen is látható, a lemez tizenegy bányászdalt és négy verset tartalmaz. A „Rejtett kincseink” sorozatunkban most ezt a lemezt kívánom bemutatni, ezzel is tisztelegve a dalcsapat tagjai előtt az önzetlen munkásságukért.

A lemez első dala egy bányász munkásmozgalmi dal a hatvanas évekből. A következő számok a nemzetközi bányászdalok sokszínűségéből merít. Ipolyi Ágnes és Aranyosi Ervin magyar szövegével. A lemezen ötödikként Nikolausz Tamás versét: A mecseki szén, Vörös János szavalja. Úgyszintén a hetedikként elhangzó Nem születik senki bányásznak című Kovács László verset. A két próza között egy holland bányászdalt énekel a dalcsapat Aranyosi Ervin magyar szövegével.
Az angol nyelven elhangzó Magyar Bányászhimnusz hangjaira talán nincsen ember, aki ne érzékenyülne el. Az én olvasatomban az első blokkot záró, Gölles Martin szerzeménye, melynek szövegét Nagy Bandó András írta, dal címe: Emlékdal a hősökért. Az ezt követő és az utolsó dal bányászmulatós, amely megmutatja, hogy nem csak a kemény munka, de a közös kikapcsolódás is része volt a bányász közösségnek. A két vidám dal között elhangzik Kovács László verse: Vége, fiúk, ennyi volt… és Osváth Imre verse: Tiszteljétek a bányászt. Szintén Vörös János tolmácsolásában. Halhatunk még Ipolyi Ágnes magyar szövegével egy romantikus dalt is. Jó szórakozást kívánok a lemezhez.

Maráczy Tibor