2023. március 17., péntek

Maráczy Tibor: Egy jelölés margójára

 


Bár már lejárt lemeznek tűnik, de erkölcsi vonatkozása tekintetében érdemes foglalkozni az üggyel. Annál is inkább, mert Asztaltársaságunk hangsúlyozottan nem politikai, hanem erkölcsi alapon nyilvánul meg adott téma kapcsán.
Történt, hogy a város vezetése úgy döntött, hogy uncsi már Pécs régi logója, ezért újat kell alkotni. A bíráló bizottságba a kultúráért felelős alpolgármester egy minimum vitatott személyiségű művészt is jelölt, aki az utóbbi időben nem annyira a művei miatt, mint inkább a botrányairól elhíresülten került az újságok címlapjára.

Miután az alpolgármester urat személyesen is ismerem, nagyon meglepett a jelölése. Találkozásaink során egy ígéreteit megtartó, józan gondolkodású ember személyisége rajzolódott ki előttem, amely képbe ez a jelölés semmiképpen nem fért bele. Ugyanis a botrányhős, fogadjuk el, hogy művész, utóbbi időkben napvilágot látott tettei sem egy demokrata, sem pedig egy kulturált ember arculatát nem mutatták. Ízlés dolga, hogy némely művet ki miként értékel, ezért erről az oldalról nem kívánok állást foglalni, de az emberi, erkölcsi megnyilvánulását tekintve igen. Az, hogy kinek melyik mű tetszik, vagy nem tetszik, egyszerűség kedvéért úgy írom, hogy ízlés dolga. Azonban az, hogy más művét e nem tetszés nevében rongálom, vagy átadásakor botrányos cselekedetre ragadtatom magam, már emberi hiányosságokra utal. Az pedig, hogy egy katolikus fenntartású iskola kapuján élem ki rajzolási vágyamat, és obszcén rajzzal „díszítem”, megítélésem szerint már túlmutat a jó ízlés határán. Bár az illető esetében ismert, hogy politikai indíttatás is vezérelte, de akkor felmerül a kérdés, hol van a demokratikus magatartás, a békés építő jellegű vita? Az ilyen magatartás az erőszakos, diktatúrát támogató emberek jellemzője.
Ismereteim szerint van Pécsett egy Művészeti Tanács. Az abban a testületben helyet foglaló emberek minden bizonnyal alkalmasak arra, hogy a beérkező pályaművek közül kiválasszák azt, amely a továbbiakban Pécs logója lesz. Még demokratikusabb lenne, ha először a pécsiek szavazhatnának a pályaművekre, és a három, legtöbb szavazatot kapott alkotásból választanák ki a győztest.
Az ellenzéki kifogásokat mérlegelve az alpolgármester úr visszavonta a jelölését. Annak ellenére, hogy a város polgármestere támogatta előzőleg az illető jelölését.
Ehhez némi kurázsi is kellett, mert már egyik párttársát „hidegre” tették hasonló okok miatt, megfosztva az alpolgármesteri tisztségtől.
Örömünket fejezzük ki, hogy az erkölcsi megfontolás felülírta a politikai akaratot, és ez a jelölés a feledés süllyesztőjébe került.

Maráczy Tibor