2023. január 4., szerda

Alapítók: Szóvá tesszük

 


Azok, akik megtisztelnek bennünket azzal, hogy rendszeresen olvassák a kiadványainkat, tudják, hogy az adventi és karácsonyi időszakban lehetőleg nem foglalkozunk közéleti dolgokkal. Tizenegy hónap éppen elég a csatározásokra, legalább e meghitt időszak puskaporszag nélkül teljen el. Sajnálatos módon mégis kénytelenek vagyunk, szigorúan keresztény erkölcsi alapon(!), foglalkozni olyan eseményekkel, amelyek joggal vetnek fel adott esetben nem csak erkölcsi kérdéseket. A Mandulás kemping történései bár lassan a lerágott csont kategóriájába kezdenek tartozni, de mégis van egy furcsa része ennek a cserének. Miközben az ellenzék, talán nem is alaptalanul, mutyit vél felfedezni a cserében, ismeretlen tettes ellen, legalábbis december közepéig nem tett feljelentést. Amennyiben igaz, hogy a Bőrklinika áron alul került elcserélésre a kempingért, akkor vélelmezhető lehet a hűtlen kezelés bűntettének fennállása. Ismeretlen személy esetén nem fordul meg a bizonyítási kényszer, vagyis nem a feljelentőnek kell bizonyítania a bűncselekmény elkövetésének személyét, esetleg személyeit.
A másik eset, amely mellett nem tudunk szó nélkül elmenni, az a polgármester által indított kampány, hogy szavazzanak a pécsiek tűzijáték szilveszterkor, vagy tűzifa.
Akkor, amikor a polgármester évi 4.5 millióért bérel éves szinten egy extránál extrábban is felszerelt, saját használatra is feljogosító luxusautót, több mint visszatetsző egy ilyen kampány indítása. Egyébként eléggé kétségesnek érezzük ezt a bérleti díj nagyságát. Egyik, ezen a téren dolgozó segítőnk ilyen felszereltségű és típusú jármű esetében alacsonynak gondolja a bérleti díjat, és elképzelhetőnek tartja, hogy még valami más ellentételezésre is sor kerül. Mindenesetre a cinikus beállítottságot jól mutatja, hogy az ezzel kapcsolatos kérdésre adott válasz is erkölcsileg megkérdőjelezhető. Mert abban igaza van polgármesterünknek, hogy nem járhat autó nélkül, na de ilyen luxuskivitelűvel? Nem lehetne szerényebben?
Mi mindenesetre szintén kreáltunk volna egy táblát olyan felirattal, hogy „Luxusautó bérlés vagy tűzifa?”, de a sok, diplomás ellenzéki képviselő egy ilyen szavaztatásnak nem látta valószínűleg az értelmét, mert nem tették meg.
Nem szeretünk más zsebében nyúlkálni, ez egyben azt is jelenti, hogy számszerűen nem foglalkozunk senki bérével. Ismételten erkölcsi alapon vetjük fel tehát, egy ilyen polgármesteri kampány után a hatalmas béremelések és prémiumok megszavazása nagyon visszatetsző. Különösen olyan önkormányzati cég esetében, amely ráadásul veszteséges. Ezzel szemben, a különböző szociális szolgáltatások térítési díját jelentősen növelték. Egyikre tízmilliók vannak, a másikra millió sincsen. Csak mellékesen hozzuk fel, hogy képviselőségük kezdetén, első intézkedésként, a várost vezetők már jelentősen emelték a tiszteletdíjukat, és arról is gondoskodtak, hogy bízva az általuk agyonszidott kormány bérintézkedéseiben, automatikusan emelkedjen a tiszteletdíjuk. Mindez nem volna ellenszenves, ha rendben mennének a dolgok a városban. Sajnos, ez nem így van. A Tüke Busz gazdasági rendbetétele késik, sőt, már annyira rossz a helyzet, hogy a módosított menetrend ellenére sem javult a szolgáltatás. A cég vezetése sofőrhiányra hivatkozik, csak arról felejtenek el beszámolni, hogy miért van így. Itt is lenne mit tennie a vezetésnek és a tulajdonosnak, azaz a város vezetésének, de sajnos, már hosszú ideje nem sikerül úrrá lenni a kialakult helyzeten. Viszont az ügyvédi csapat újabb zsíros megbízatást kapott. (Pedig mennyi tűzifát lehetne venni azon a négymillió forinton!) Asztaltársaságunknak nem a megbízási összeg nagyságával van gondja, hiszen ma a tízezer forintos óradíj barátinak is tekinthető, hanem azzal, hogy a jogi szakértők munkája nem értékelhető. Egyetlen általuk korrupciós ügyet nem sikerült ügyészi szakaszba juttatniuk, viszont a nagy ellenőrzések közepette elkerülte a figyelmüket mindazon jogsértések, amelyek jelenleg nyomozati szakaszban vannak. Erre mondják pestiesen, hogy ez nem semmi.
Pár hónapja adták át azt a sportlétesítményt, amely lehetővé teszi a pécsi és Pécs-környéki gyerekek számára, színvonalon sportolhassanak. Még az előző városvezetés indította el a beruházást, jelentős kormánytámogatással. Az átadáson, - nagyon helyesen -, megjelent Pécs polgármestere is. Az általa használt gépjármű felszereltsége biztosította a számára, hogy kevésbé érzékelje az odavezető út elképesztő állapotát, de látni láthatta, ha csak nem az alvás funkciót használta éppen. A megyei lapban szinte hetente jelennek meg panaszok az út állapotát illetően. Pontosabban, az odavezető mind két út állapotát kifogásolva. Asztaltársaságunk javasolja, ha már városunk ilyen szép sportlétesítménnyel gazdagodott, a város vezetése legalább az egyik utat újítsa fel, és így hozzájárulhat ennek a létesítménynek a XXI. századi elérhetőségéhez. Bízunk benne, hogy nem csak az ellenzéki képviselők, de minden közgyűlési képviselő ezt a kezdeményezésünket támogatni fogja a 2023-as évben, és felújításához előteremtik a szükséges forrást.
Nagyon reméljük, hogy észrevételeink, amelyet nem politikai, hanem erkölcsi alapon, a jobbítás szándékával tettünk, támogatásra talál a közgyűlésben is.

Alapítók