2022. október 2., vasárnap

Maráczy Tibor: Pusztuló értékeink

 

                                                                   Angster emlékmű *

A nyár során angol vendégeink is voltak. Pécs belvárosában sétálva eljutottunk a Barbakán bástya környékére is. A közelben lévő vendéglátó egységbe is betértünk. Így elhaladtunk az Angster-emlékmű előtt is. Visszafelé dicsekedni kívántam a vendégeimnek, s megemlítve az Angster család munkásságát leülve az emlékmű egyik padjára szerettem volna megmutatni, hogy miként működik a kompozíció. Szerettem volna… Először arra gondoltam, hogy pont annál a padnál történt hiba és azért nem működik a szerkezet, de nem! Egyik padnál sem. Égés volt, de mit tudtunk tenni, tovább sétáltunk. Természetesen hallottam arról, hogy elromlott, de álmomban sem gondoltam volna, hogy tavaszra, de legalább is a turista szezon kezdetére nem javítják meg.

Magát az emlékművet 2015. június 11-én avatták fel. Az 2012-ben elhunyt Angster József unokája Bérczi Zsófia tervezte emlékmű öt méter magas, 46 rozsdamentes orgonasíp alkotja, amely egy hófehér talapzaton áll. Az emlékmű részekén három padot alakítottak ki. A karfájukba épített szerkezetet megérintve a szoborban lévő hangszórókból orgonaművek szólalnak meg, illetve interjúk hallhatóak az Angster család tagjaival és más személyekkel. Ezt, a karfába épített szerkezetet hiába noszogattuk, hogy élvezhessük az emlékmű nyújtotta élményeket, a városvezetésnek nem sikerült, amint annak a későbbiekben utána néztem, kijavíttatnia. Így válik az emlékmű szintén pusztuló értékünkké. Remélem, hogy nem véglegesen. Pedig az Angster család maradandót alkotott nem csak Pécsett, hanem országosan is. Első munkájuk a Pécsi Zsinagóga orgonájának megépítése volt, de a Szegedi Dómban is Angster orgonát szólaltatnak meg a művészek. A gyáralapító halála után fia, ifjabb Angster József, valamint unokatestvére vette át a gyár irányítását. A háború és az azt követő kommunista terror az ő gyárukat sem kímélte. A durva, egyházellenes légkörben visszaesett a rendelések száma, amelyet súlyosbított az egyházi vagyonok erőszakos elvétele. Az államosítás magát az Angster család gyárát is elérte, a gyárat kártérítés nélkül elvették a családtól. Jellemzően a kommunistákra, a rablott üzemmel nem tudtak mit kezdeni, a vég a koporsók gyártásában csúcsosodott ki, majd bezárták. Azonban nem csak a gyárat érte utol a végzete, a tulajdonosok sem kerülhették el az „osztályidegenek” sorsát. Angster Józsefet és unokatestvérét, Imrét 1951. április 26-án tartóztatták le. Angster Imre Komlón, egy építkezésen töltötte le börtönbüntetését, József pedig a szegedi Csillagban, köztörvényes bűnözők között. A két- illetve hároméves börtönbüntetést a család közbenjárására az elítéltek tudta nélkül egy évre módosították, így az unokatestvéreket meglepetésként érte, amikor 1952. április 26-án szabadultak. Mindezeket azért vázoltam, hogy érezzük át, nem csak Pécs hírét növelte a család munkássága, hanem a kommunizmus áldozatává is váltak.
Nekem szerencsém volt ismerni Angster József urat. Pár éven keresztül évente többször is találkoztunk, és ilyen alkalmakkor rövid beszélgetésre is sor került közöttünk. Nagyra becsültem és nagyon tiszteltem őt!
Visszatérve az emlékműre. Nagyon sajnálatosnak tartjuk, hogy a város képviselői, vezetése, egyesületek tagjai nem tettek határozott lépéseket, divatos szóval: nem gyakoroltak kellő nyomást az illetékesekre, hogy az emlékmű az eredeti állapotának megfelelően emlékeztessen egy nagyszerű és kiemelkedő család munkásságára.
Sajnos, városunk nagyjai nagyon kis figyelmet kapnak. Vajon hányan tudják, hogy Pécsett gépjárműgyártás is volt. Vagy arra, hogy melyik család tagja építette a Palatinus Hotelt? Kik voltak a Hamerliek? A Littke pezsgőgyárról az idősek még hallottak, de kinek mond valamit is a Höfler név? Nagyobb ismertségnek csak a Zsolnay család örvendhet. De számos, nagyformátumú polgármesterről is nagyon kevesen tudnak. Pécs elmúlt százhúsz éve a többség esetében feledésbe merült. Pedig a múlt ismerete, a gyökerek, fontosak. Ezért is fontos, hogy az Angster-emlémű az eredeti állapotában emlékeztessen egy nagyszerű család munkásságára. Sőt, továbblépnék. A város kiemelkedő helyén egy emlékszoba kialakítására teszünk javaslatot, ahol Pécs nagyjainak emléktábláját elhelyezve egy ismertető is olvasható lenne az adott személy, esetleg család életéről, munkásságáról.
Angster Józsefről, Littke Józsefről utcát neveztek el. Úgy gondolom, a Hamerli és a Höfner család kiemelkedő tagja is megérdemelné, hogy szinté közterület viselje a nevüket. Remélem, hogy mindazok, akikhez eljut hivatalos kiadványunk, támogatnak egy ilyen kezdeményezést.
Az Angster-emlékmű megjavítása reményeim szerint hamarosan, de legalább jövő tavaszra megtörténik, a város polgárai és a turisták örömére.

Maráczy Tibor

Fotó: Pécs Fotó Köztérkép