2021. október 29., péntek

Maráczy Tibor: Megfontolásra ajánljuk

 

Asztaltársaságunk 2011 tavaszán történt megalakítása után azonnal két olyan témával foglalkoztunk, amely jelentősen érintette az itt élők életkörülményeit. Először a Melinda utcai kiserdő kivágása miatt szólaltunk fel, amely elég nagy vihart kavart. Miután megneveztük az ügy szerintünk érintett személyek objektív politikai felelősségét, kis híján az érintettek egy része bíróság elé kívánt licitálni, amelyet egy józan gondolkodású ügyvéd számukra sikeresen megakadályozott. A második ilyen ügyünk pár hónapra az előző után következett. Az önkormányzati választások után az új városvezető szövetség képviselői felemelték a közösségi közlekedés viteldíjait, így a bérletekét is. Asztaltársaságunk természetesen tisztában van azzal, hogy a pénzromlás következtében nem lehet végtelenségig a viteldíjakat ugyanazon a szinten tartani, kiigazításra szükség van. Számunkra az volt elfogadhatatlan, hogy a tanuló és a nyugdíjas bérletek árát 25%-kal emelték meg. Ez nagyon sok, gyermeket nevelő családot érintett nagyon hátrányosan. Különösen azokat a családokat, ahol több gyermeket neveltek és a jövedelmi viszonyaik igen szerények voltak. Továbbá érintette azokat az anyukákat, akik kisbabáikkal otthon voltak, különösen akkor, ha már több gyermek is volt a családban. Szakértőnk ezért egy igen komoly javaslatot állított össze, amelyet többször is módosítottunk, mielőtt a közgyűlés elé, pontosabban az akkor létező VÁKOBI akkori elnökéhez juttattunk el. Sajnálatos módon nem kaptunk választ a kezdeményezésünkre. Azonban az egyik ellenzéki képviselő felkarolta a kezdeményezésünket, és több hónapnyi kemény politikai küzdelem után az akkori közgyűlés 2013 novemberében tartózkodás és ellenszavazat nélkül, az általunk benyújtott eredeti szöveggel elfogadta. Az első ilyen bérletet –természetesen fotósok körében a VÁKOBI akkori elnöke adta át egy érintettnek, aki a javaslatot hónapokig visszatartotta és igyekezett a bevezetését megakadályozni. Asztaltársaságunkról szó sem esett, és az ünnepélyes átadásra bennünket nem hívtak meg. Javaslatunk lényege az volt, hogy a GYEDET, GYEST igénybe vevő, anyukák kedvezményesen jussanak összvonalas bérlethez, egészen pontosan a nyugdíja/tanuló bérlet áráért. 
Először azzal vádoltak bennünket, hogy az amúgy is ingatag anyagi helyzetben lévő akkori, közösségi közlekedést lebonyolító vállalatnak 40 millió forint bevételkiesést fog okozni a javaslatunk elfogadása. Már az első évben kiderült, hogy nem, a második évtől pedig bevétel növekedés volt tapasztalható a bérleteladás szegmensben. Mindezen bevezetőre azért volt szükség, hogy az olvasók megértsék az írás címét, történetesen, hogy mi a felháborító a számunkra. Bár az új városvezetés megtartotta a kedvezményes bérleteket, amely a kisgyermekes bérlet bevezetése után bővült, de az eredeti elképzelést, történetesen azt, hogy a bérlet ára a mindenkori nyugdíjas és tanuló bérletek árával egyenlő összegű legyen, azt már nem. Jelenleg a kisgyermekes bérlet ára 4200,- forint, amíg a Tüke kártya nélküli tanuló és nyugdíjas bérlet ára 3900,- forint, Tüke kártyával 3710,- forint. 
Asztaltársaságunk nem csak környezetünk milyenségére érzékeny, de szociálisan is. 
Sejtjük, hogy azok az önkormányzati képviselők, akik havonta milliókat visznek haza, nehezen érthető, hogy vannak olyan családok, akik számára nagyon is számítana, ha közel 500 forinttal kevesebbet kellene fizetni a bérletért. Ott, ahol több is van, ez az összeg akár 2-3000 ezer forintot is elérhet havonta. Pont az volt a cél, hogy ezeket a hátrányos helyzetű családokat segítsük, hogy ne kelljen bliccelniük, hogy esetleg ne kelljen kilométereket gyalogolniuk az iskoláig, mert szüleik nem tudják számukra megvenni a bérletet.
Bár a közösségi közlekedést lebonyolító vállalat megtagadta tőlünk az éves adatokat, de ismereteink szerint közel 7000 bérletet vettek havonta az első években. Vagyis, ha az eredeti szándék szerint most is 3710,- forintért kaphatnák meg a bérletet a rászoruló családok. Természetesen tudjuk, hogy éves szinten ez jelentősnek mondható bevételkiesést jelentene, de a tényleges számok ismeretében pontos összeget nem tudunk mondani.
Miután önkormányzati cégről van szó, kifejezetten kérjük, hogy a város irányítói tegyék lehetővé, hogy a kisgyermekes bérletek ismét a kedvezményes tanuló és nyugdíjas bérletek áráért legyen megvásárolható.
Ugyanakkor érdemes lenne felülvizsgálni a többi, hasonló bérlet kivezetését.
Asztaltársaságunk kiáll a szegények, a hátrányos helyzetűek, a családok támogatása mellett. A támogatásnak egyik lehetősége a kedvezményes utazást biztosító bérlet. Az elmúlt évek bizonyították, hogy ennek a kedvezménynek a biztosítása ma is szükséges, a kezdeményezés jó és az érintetteknek segítséget nyújt!
Ezért érthetetlen a számunkra, hogy mi szükség volt ennek a megvonására, hiszen a Tüke Busz árbevételét, mint a korábbi számítások is bizonyították, jelentősen nem csökkentette, sőt egy idő után növelte.
Nagyon reméljük, hogy eljön, azaz az idő, amikor a témával kapcsolatos adatokat megkapjuk, és világos képet látunk, ami a bevételi oldalt illeti.
Addig is kérjük, hogy a város irányítói intézkedjenek, hogy az eredeti elképzelés megvalósuljon, és a kisgyermekes bérlet ára ismét a kedvezményes nyugdíjas és tanuló bérletek árával azonos legyen.

Bízunk abban, hogy kérésünk és javaslatunk meghallgatásra talál!

Maráczy Tibor