2019. szeptember 29., vasárnap

Maráczy Tibor: Van ennél lejjebb?


A napokban adta hírül a megyei sajtó, hogy egy gyermek kezelésére magyar viszonylatban óriási összeget, 700 millió forintot kell összegyűjteni a szülőknek, ennyibe kerül a másfél éves kisfiú gyógyítása. Mivel a beavatkozást legkésőbb két éves korban el kell kezdeni, az idő sürgeti a szülőket. Az beszámolóból kiderült, hogy eddig a szükséges pénz fele gyűlt össze. A hírt az országos sajtó is felkapta, és pár napon belül annyi adomány érkezett, hogy összejött a 700 millió forint. Annál is inkább, mert az utolsó napon egy magánszemély 100 millió forintot utalt az e célból létrehozott alapítvány számlájára. A hálás anyukat, miközben köszönetet mondott az adakozóknak, két nevet is megemlített. Egy hegedűművészét és egy nagyvállalkozóét. Ez hiba volt. A kozmopolita politikai körök által utált vállalkozó nevének említése kiverte náluk a biztosítékot. Mert nem a tettet, hanem az embert nézik. Az embert, akit gyűlölnek, utálnak. Az ő olvasatukban ilyen fickó még jót sem tehet. Vagy ha tesz, azt kikezdik, undorító sajtóhadjáratot kezdenek ellene. Egy gyermek gyógyításának megsegítéséből politikai vihart kavarnak.Van ennél lejjebb?

Visszatérve magára az adakozásra. Bőven lett volna mivel foglalkoznia a sajtónak. Például azzal, hogy a 100 leggazdagabb magyar mennyivel támogatta a kezdeményezést. Mondjuk, igazán összedobhatták volna az a 100 milliót. Mellényzsebből.  Soknak a felesége, barátnője, szeretője százezreket költ egy hónapban fodrászra, kozmetikusra, a ruhákról már ne is beszéljünk. Szóval a száz leggazdagabb ember. Azonban rajtuk kívül is több ezren vannak, akiknek nem jelentett volna anyagi megterhelést egy nagyobb összeg átutalása. Sajnos, a sajtó ezeket a lehetőségeket nem feszegette. Nem hiába mondta Jézus: „A gazdag embernek nehezebb bejutni a mennyek országába, mint a tevének átjutni a tű fokán”.
Fokozódik és egyre undorítóbb a mostani kampány is. Szinte naponta bebizonyosodik, hogy még az előző ocsmányságnál is van lejjebb. Szintén pár napos történés, hogy Pécsett egy ellenzéki képviselő jelölt egy fotót posztolt. A képen a pécsi I. világháborús katonai temető első sírhelyei láthatóak, rajta egy kegyeletsértő és egyébként nagyon bugyuta felirattal. A gyűlölet már annyira elvakította őket, hogy a saját butaságukat sem veszik észre. Azért vannak szerencsére olyan emberek, akiknek ez már sok volt. Ez a kegyeletsértés. Amikor szóvá tették azt a választ kapták, hogy ez csak egy jó poén. Kíváncsi lennék az akkori reakciójukra, ha valaki egy másik temetőben a sírok elé egy hasonló feliratú táblát helyezne el másik aláírással. Akkor is poénnak tartanák. Van ennél lejjebb?
Különösen most, amikor az Úz -völgyi magyar katonasírók meggyalázása folyik?
Mint ahogy undorító volt a jelenlegi miniszterelnök élve sírba temetésének posztolása is. Mindenkinek szíve joga, hogy miként viszonyul, miként gondolkodik, mi a vélemény a miniszterelnökről. De van egy határ, amit nem szabadna átlépni. Persze ehhez némi intelligencia és erkölcsi érzék is kellene. A miniszterelnök is Isten teremtménye, Istentől kapott emberi méltósága van. Ezt a méltóságot, az EMBERT, akkor is tisztelni kell, ha a cselekedeteivel, a magatartásával nem értek egyet. Természetesen ezt is poénnak tartotta a pécsi szőke ciklon. Mert az. Ciklonként söpör végig Pécs politikai palettáján, és ahova elér, ott kő kövön nem marad. Van még ennél lejjebb? Sajnos, van.
A jelölő szervezetei mellszélességgel kiállnak mellette. Teljesen helyénvalónak tartják, amit csinál. Vagy ő a faltörő kos, a kiszemelt megmondóember? Ezt nem tudom, de vannak nála ráutaló jelek. Felmerül bennem a kérdés; vajon milyen stílust fog alkalmazni, ha Isten csapásaként ilyen erkölcsi szinttel, ilyen lelkülettel önkormányzati képviselő lesz? Mert van rá esélye. Olyan körzetben indítják, ahol sajnos, sok ember vevő erre a stílusra. Tudjuk, Pécs város bizonyos lakónegyedeiben elég sok a kevésbé iskolázott, kevésbé művelt, kellő átlátó képességgel rendelkező ember. Őket könnyű egy gyűlöletkeltő kampánnyal mozgósítani. Könnyebben vevők a megalapozatlan ígéretekre. Mert azt mondják nekik, amit hallani akarnak. Bárki él is ezzel a módszerrel, mi erkölcsi alapon elutasítjuk! Az emberek átverése, kampány időszakban különösen felerősödő hazugságözön, sajnos manapság a napi politika és közélet része. Azonban nem lehet elmenni a saját felelősségünk mellett sem. És itt most kifejezetten Pécsre gondolok. A politikai erők nincsenek rákényszerítve arra, hogy a körzetekben megfelelő személyeket állítsanak. Erre, a jelenlegi választási törvényt figyelembe véve, csak egy lehetőség van, amit már évek óta javasolunk. A körzetek maguk jelöljenek olyan embereket, akik már sokat tettek környezetük megóvásáért, a közösségi életben pedig fokozott tevékenységet végez.
Még egy lehetőség lenne, de ez csak a vágy kategóriájába tartozik, mert egyetlen politikai erőnek sem érdeke a megvalósítása. A képviselőség eléréséhez egy százalékos határ megállapítása. Aki, figyelembe véve a körzet szavazásra jogosultjainak számát, nem ér el például 10%-ot, az nem jut be a közgyűlésbe. Szükséges lenne a listás szavazás megújítása is, hiszen a listán szereplő személyeket nem a polgárok, hanem belső alkuk alapján a politikai szervezetek jelölik és juttatják be bizonyos töredékszavazatok alapján a közgyűlésbe. A demokrácia gyakorlásában itt azonban még nem tartunk.
Egyelőre minden marad a régiben. Tombol a kampány. Egyre extrémebb eseményekre számíthatunk. Van még lejjebb? Várhatóan van.

Maráczy Tibor