2019. november 3., vasárnap

Maráczy Tibor: Csalás? Nem csalás?

Az ellenzék polgármester jelöltjének plakátja
Hála Istennek, lassan lehiggadnak a kedélyek, némi utózöngét kivéve, de alapjában véve kezd visszaállni a közélet a rendes kerékvágásba. Már amennyire ez jellemző a közéletünkre. Sokan, sokféle szempontok szerint elemezték az önkormányzati választások eredményeit, ezt kollégám is megtette az előző számunkban.
Amint már annyiszor hangsúlyoztuk, nem politikai, hanem erkölcsi alapon nyilvánulunk meg egyes ügyekben, ettől az elvünktől most sem szeretnék eltérni.
Annál is inkább nem, mert jól látható, különösen a nagyvárosok lakóinak egy jelentős részét erkölcsi megfontolások nem vezérlik. Ezt jól mutatták azok az estek, ahol egyes polgármester jelöltek ténykedése erkölcsileg erősen megkérdőjelezhető volt. Mindannyian nyertek, vagyis, a városuk, településük első embereivé váltak. Persze, lehet azon fanyalogni, hogy a kompromittáló felvételek hogyan készültek, de ez csak a lényeg elfedésére lenne elég. Mert a lényeg az, hogy ami a felvételen elhangzott, az megfelel e a valóságnak, vagy nem?
Nagyon örülök, hogy a részben vesztes oldalon nem süllyedtek le arra a szintre, amelyre 2018 tavaszán a másik oldal, vagyis nem emlegettek csalásokat. Én sem írok le ilyent, és még nem is gondolom, hogy ilyen történt. Igaz, rendkívül nagy volt az érvénytelen szavazatok száma. Csak emlékeztetőül jegyzem meg, amikor 2002-ben a Fidesz elvesztette az országgyűlési választásokat, akkor is hasonló volt a helyzet. A meglepő az volt, hogy maguk a Fideszes fiuk – unszolásuk ellenére - nem kérték az érvénytelennek minősített szavazatok újraszámlálását. Feltehetőleg valahonnan szóltak nekik, hogy ezt a kérdést ne erőltessék.
Ismételten hangsúlyozom, hogy biztos vagyok abban, hogy október 13-án minden a legszabályosabban zajlott, az eredmények a választók akaratát tükrözik.

Ugyanakkor érdemes egy logikai eszmefuttatást végezni, szigorúan a most részben győztesek szemszögéből. Ez a gondolatmenet majd jól fogja jellemezni az erkölcsi szintjüket is. Még talán sokan emlékeznek arra, hogy az országgyűlési választások éjszakáján milyen letört volt a teljes szoclib vezérkar. Volt, aki Unicumba fojtotta bánatát, volt, aki a választókban látta a hibát, és volt olyan is, aki már ekkor választási csalásról beszélt. Amint tudjuk, az elnyomott, nem létező mondjuk úgy, liberális sajtó már következő nap teljes gőzzel arról cikkezett, hogy választási csalás történt. Aztán kijózanodott emberünk a nem létező liberális televízió kamerája elé állt és közölte, hogy választási csalás történt, a választási törvény a Fidesznek kedvez, arra lejt a pálya. A vidéki szavazók jó esetben megvezetettek, és ez így ment heteken keresztül. Mivel egyetlen külföldi megfigyelő csoport sem talált visszaélésre utaló nyomot, ezek a hangok lassan elhaltak. Zárójelben jegyzem meg, hogy a „csaló Fidesz” egyik leginkább támogatott pécsi embere nem került be az Országházba, mert nem hozta a körzetét. A szoclib jelölt nyert.
Mindezt úgy, hogy több párt is külön indult, tehát mind a két jelölttől feltehetően vittek el szavazatokat. Ennyit az ellenzéki egységről Pécsett. Meg a lejtő pályáról.
Mint tudjuk, idén májusban ismét választás volt. Ugyanaz a választási törvény, ugyanazok a feltételek, s mi történik, a kozmopolita liberális pártok szép eredményt érnek el. Különösen azok, akik még egy évvel azelőtt hetekig csalásról üvöltöztek. Mit ad Isten, most nem volt csalás, nem lejtett a pálya a Fidesznek, semmi kifogás nem volt a választási törvény ellen. Minden rendben.
Következett az októberi önkormányzati választás. Megint ugyanaz a választási törvény, amely állítólag előnybe részesíti a Fideszt. Ellenzéki összefogás. Itt Pécsett az LMP külön indult és mégis, Pécsen agyonnyerték magukat azok a liberálbolsevik erők, akik még jó másfél évvel kifogást emeltek a választási törvény ellen és a megváltoztatását követelték hangoztatván, hogy ezen a téren sincsen demokrácia. És most jön a logikai játék. Amennyiben elfogadjuk, hogy az országgyűlési választások alkalmával csalt a Fidesz, mert eleve a választási törvény nekik kedvez, akkor most kiderült mindenképpen két dolog. Egyik, hogy a választási törvény korrekt, és nem kedvez egyik politikai erőnek sem. A másik, ha akkor a Fidesz csalt, akkor most a liberálbolsevik alakulat. Mert az előző évi állításukból ez következik. De persze ez csak játék a lehetőségekkel, és az adott politikai csoportosulás butaságával. Aki hazudik reggel, éjjel és este, azt ilyen csekélységek nem zavarják. Most nyertek, tehát nem volt csalás! Punktum!
Mindig vannak, akik nem tudnak belenyugodni a vereségbe. Már amennyire ez vereség? Ilyen személy volt az egyik belső körzet ellenzéki jelöltje, aki több illetékes hatóságnál is megtámadta a választási eredményt. Az újraszámlálások során kiderült, hogy a nyertes jelölt nagyobb különbséggel hozta a körzetét, mint ami az eredeti jegyzőkönyvben állt. Ezt hívják úgy, hogy bukta.
Bár mi elsősorban Péccsel foglalkozunk, de érdekes helyzet alakult ki Komlón. Ott egy szavazókörben meg kell ismételni a választást, amely esetleg befolyásolhatja a polgármester személyét is. Ebben az elemzésben nem hagyható ki a mohácsi eset. Azért nem, mert itt is erkölcsi kérdésről van szó. Jogilag minden rendben, tiszta és világos. De erkölcsileg? A jogalkotó nem gondolt arra, hogy a választások előtt haláleset is történhet. Ahol több jelölt is van, ez a választások szempontjából nem annyira meghatározó. Mohácson azonban más helyzet alakult ki. Ott, a győzelemre toronyesélyes jelölt hunyt el. Erkölcsileg, emberileg is szép gesztus lett volna az MSZP jelöltjétől, ha visszalép. Azonban ismét bebizonyosodott, hogy náluk ilyen kategória nem létezik. A hatalomért mindent! De megérte? Várható, hogy fél évig lesz csak polgármester. Várható, hogy a Fidesz többségű képviselő testület csuklóból ellehetetleníti. Ezzel nem azt szeretném sugallni, hogy nem a város érdekében fognak döntéseket hozni. Éppen ellenkezőleg, hiszen az eredmények ismeretében borítékolható, hogy Fideszes polgármestere lesz nyárra a városnak.
Visszatérve Pécsre. A pécsi Fidesz vezetők beképzeltsége, önteltsége is hozzájárult a hatalmas vereséghez. A sokdiplomás fiúknak halvány fogalmuk nincsen arról, hogy ilyen kiélezett helyzetben miként kell kampányolni. Ebben is profik a liberálbolsevisták. 
Nézzük meg a polgármester jelöltjük plakátját. Valahogy úgy hangzott, hogy Páva helyett Péterffy. Tehát nem Vári helyett! Lényeges! Mert az emberek jelentős részének nem jutott el a tudatáig, hogy a Fidesz jelöltje nem Páva! És erre a fiúknak nem volt válasza. A másik nagy kommunikációs hiba Vári jelölt plakátjának szövege volt. Évekig az sulykolták, hogy „Pécs a siker városa:”
Erre Vári úr plakátján mi állt? „Tegyük sikeressé Pécset!” No, így kell elismerni a választók felé, hogy bocsi, de az elmúlt öt évben Pécs még sem volt a siker városa. Majd most. Így kell elveszíteni egy választást. Valószínű, hogy a pécsi példa tankönyvbe fog kerülni. Az olimpia bajnokot azért sajnálom. Sajnálom, hogy hagyta magát rábeszélni erre a kalandra. Sajnálom, mert nagy valószínűséggel a pécsi állását is elveszíti, mert nem gondolnám, hogy a szakmai hozzáértés számítani fog. Az erdőégető, Pécsről elkerült, de most ide visszaejtőernyőzött néhai hőerőműi igazgató pedig megmutathatja, hogy mit tud. Pedig maga a professzor is alkalmatlannak tartotta. De közben történt valami. Na, ez az, amit nem írok le.

Maráczy Tibor
2019. 10. 30.