2019. január 31., csütörtök

Váczi Márk: A tiszta közbeszédért



Az utóbbi években mindannyian tanúi lehettünk a közbeszéd eldurvulásának, amely a kormánypárti és ellenzéki „térfélen” egyaránt jelentkező, káros jelenség.
Káros például azért, mert többek között ez az, amit a külföld közvéleménye is tapasztal, és ez alapján alakít ki nagy eséllyel előítéletektől nem mentes képet Hazánkról, a magyarok egymáshoz való viszonyáról. Nem beszélve arról, hogy minél inkább eluralkodik ez a hangnem, úgy válik egyre inkább megszokottá, szinte már elfogadottá, természetessé. Ezért is kell időről időre felhívni a figyelmet: Magyarországon a közbeszéd mielőbbi megtisztulására van szükség. A nyilvánosság erejével és az internet adta lehetőségekkel élve legutóbb a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) adott ki nyilatkozatot a tisztulásért. A szervezet elnöksége által kiadott közlemény szövege a következő:

„Figyeljetek ide és értsétek meg! Nem az szennyezi be az embert, ami a szájába kerül, hanem ami elhagyja a száját, az szennyezi be az embert.” (Máté 15,10–11)

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége vezetősége és tagsága aggodalommal tapasztalja azt a folyamatot, ahogyan a magyar közbeszéd az elmúlt években egyre inkább eldurvult.
A legfőbb közjogi méltóságokat, a vezető politikusokat és a közéleti emberek személyét, valamint a vallási szimbólumokat becsmérlő szóhasználat sajnos mindennapossá vált nemcsak az utcai beszédben, hanem az interneten és a médiában is. Különös aggodalomra ad okot az, hogy már a nyilvánosan megszólalók körében is elterjedt mások vulgáris és obszcén kifejezésekkel történő gyalázása. Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy a felnövekvő nemzedékek és gyermekek számára ez legyen a követendő példa. A közönséges stílus elsősorban az azt használót jellemzi és szennyezi be, de az emberi személy tiszteletét, a demokrácia alapértékét is megtiporja. Az ilyen szóbeli gyűlölködés szélsőséges, emberhez nem méltó viselkedéshez teremt alapot, és így könnyen igaza lehet a közmondásnak: „aki szelet vet, az vihart arat”.
Felhívjuk minden megnyilatkozó figyelmét, hogy saját maga, gyermeke és családja, valamint a magyar nemzet érdekében tartózkodjon a másik ember személyét, hitét gyalázó vagy becsmérlő véleményformálástól és beszédtől!

Budapest, 2019. január 14.
a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnöksége

A KÉSZ elnöke, Makláry Ákos görögkatolikus pap - ez az egyszerű megjelölés tőle származik – 2017-ben levélben fordult Bayer Zsolt újságíróhoz, aki becsmérlő szavakkal jellemezte Ferenc pápát, ráadásul többször is. Elsősorban a Szentatya életkorát és a szerinte abból fakadó szenilitását firtatta. Ahogy Makláry fogalmaz, nem kell egyetérteni a pápával, a levél címzettjét protestánsként vallási kötelezettség sem köti – Bayer tavaly bejelentette: áttér a katolikus hitre, mert csalódott a szerinte a mai társadalmi kérdésekben nem eléggé keményvonalas evangélikus egyházban ‒, de akkor is meg kell adnia az alapvető tiszteletet minden embernek, függetlenül a származásától, a társadalmi helyzetétől. Aki az összes lehetséges fórumon a kereszténység, Európa és a magyarság védelmében emel szót, nem nyilatkozhat ilyen megosztóan, rombolva az általa védendő közösségeket, és botrányt okozva, amely csak gyűlöletet szít, de senki javát nem szolgálja. Felhívja az újságíró figyelmét arra is, hogy magas állami kitüntetésének átvételekor ígéretet tett: törekedni fog a tiszteletből fakadó közbeszédre.

Úgy gondolom, Bayer gyalázkodó hangneme a hazai közbeszéd eldurvulásának nem következménye, sokkal inkább okozója. Ugyancsak a folyamat egyik eredőjének tekinthető Simicska Lajos milliárdos vállalkozó Orbán Viktort – és egyben saját magát is – minősítő kijelentése, amelyet napjainkban, a túlóratörvény megszavazása után kibontakozó tüntetések nyomán már logó formájában is láthatunk. A kormány és egykori, a pikszisből kiborult kedvenc üzletembere leegyszerűsítő kommunikációjával – lásd migrációs plakátkampány, választási óriásplakátok, egyebek – egy dolgot biztosan elért: a hazai közbeszéd színvonala ma a béka ülepe alatt van.
Vagy van még ennél lejjebb is? Tudom, hogy van, de őszintén remélem, létezik visszaút a gödör széléről. Nem hiszek az elhatárolódásban, amit a XXI. században előszeretettel megkövetelnek mindenkitől, aki valamely botrányt okozó személlyel, szervezettel, párttal, satöbbivel közösséget vállalt ugyan, a minősíthetetlen megnyilvánulások miatt azonban ez számára rendkívül előnytelen lehet. Nem várom el senkitől, hogy akár Bayertől, akár Simicskától elhatárolódjon, azt azonban igenis szóvá kell tenni, ha valaki szándékosan békétlenséget teremt és haragot szít. Teljesen mindegy, hogy az illető a kormánypárttal vagy valamelyik ellenzéki tömörüléssel szimpatizál.
Nem. Nem mentség, ha az, akitől a szennyes szavak erednek, „a mi kutyánk kölyke”. A kettős mérce helyett tegyük fel magunkban a kérdést: összefér ez az én értékrendemmel? És persze: használ ez stílus a nemzetnek?
Aki ezeket a kérdéseket nem tisztázza magában, inkább maradjon csendben. Azzal kárt nem okozhat senkinek.

Váczi Márk