2018. október 10., szerda

Maráczy Tibor: Bezárták a labort

A kép illusztráció  
A Rókus sétány háziorvosi rendelőinek laborját. Nem először. Az épületben a laboron kívül 7 háziorvosi praxis működik, ezen kívül munka alkalmassági orvos és gyermekorvos is rendel. A környéket jórészt idős emberek lakják, és a közelben található több egyetemi kar is, sok ezer hallgatóval.
A labor kálváriája 2009-ben kezdődött. Akkor zárták be először. Természetesen nagy felzúdulás keletkezett, maguk az orvosok is értetlenül álltak az intézkedés előtt. A KDNP városi elnökeként az EEI akkori vezetőjéhez, továbbá az akkori önkormányzati képviselőhöz Nagy Csabához. fordulta írásban, kérve a segítségüket. Levelemhez mellékeltem a praktizáló orvosok támogató nyilatkozatát is, sőt a helyi sajtó is foglalkozott az üggyel. Kezdeményezésünket siker koronázta, a labort rövid szünet után ismét megnyitották, igaz, már csak napi négy órában állt a betegek rendelkezésére. A helyzet 2014-ben megváltozott, sajnos nem a betegkiszolgálás irányába, amikor a volt önkormányzati képviselőnk megyei elnök lett, továbbá az EEI korábbi igazgatóját leváltották és a helyére egy másik hölgy került. A labor nyitva tartását korlátozták, már csak kedden és csütörtökön fogadták a betegeket. Ekkor már, mint az Asztaltársaság alapítója fordultam az EEI új vezetőjéhez az alábbi levéllel:

Egyesített Egészségügyi Intézmények
Mácsainé Németh Erzsébet

              Pécs

      Veress Endre u. 2.

             7633

  Tisztelt Igazgató Asszony!

Tudomásunkra jutott, hogy a Rókus sétányon található háziorvosi rendelők mellett működő labor működése korlátozott. Tájékozódtunk; éves szinten több mint 10.000, azaz tízezer beavatkozás történt a laborban. Ez már magában is indokolja, hogy a Rókus sétányon található laboratórium négy órában történő működését az EEI támogassa, illetve annak költségét magára vállalja. Egyeztettünk az itt praktizáló orvosok képviselőjével dr. Király Gabriella doktornővel, aki az előző 2009-es bezárást követően is képviselte a kollégáit. Akkor sikerült elérnünk az ismételt indítását az itt folyó, a gyógyítást elősegítő munkának.

A másik indok, hogy általában idős, nehezen közlekedő emberek veszik igénybe az ellátást, akiknek gond eljutniuk a most működő két helyre, így a labor megszűnésével bumlizhatnak át a város valamelyik végébe, és órákat várhatnak, amíg sorra kerülnek.

Harmadik indokként felhozzuk, hogy a Pécsett tanuló egyetemi ifjúság jelentős része is a Rókus sétányon található háziorvosi rendelések valamelyikén vesz részt, és így ősztől nyárig jelentős volt a most korlátozottan működő labor betegforgalma.

Negyedik indokként megemlítjük, hogy a labor ismételt beindításával az EEI más hasonló rendelése jelentősen tehermentesítve lenne.

Tisztelettel kérjük Igazgató Asszonyt, hogy vagy saját hatáskörben, vagy a megfelelő illetékes személynél vagy személyeknél szíveskedjék eljárni az ügyben, hogy 2014. 11. 01-től a Rókus sétány háziorvosi rendelőjében található laboratórium ismét fogadja 4 órás rendelési időben a betegeket, és fenntartását az Egyesített Egészségügyi Intézmények finanszírozza.

Szíves közreműködését ezennel is előre megköszönjük, és egyben tájékoztatjuk, hogy ezt a levelet elküldjük Nagy Csaba alpolgármester úrnak, a terület önkormányzati képviselőjének.

Üdvözlettel:

Maráczy Tibor
alapító ügyvivő

A válaszlevél, amely a mellébeszélés tipikus példája volt. Az igazgató asszony kifejtette, hogy az OEP több mintavételi lehetőséget nem biztosít, ezért a Rókus sétányon lévő labor nyitvatartási idején nem kívánnak változtatni. Arra a levelemre, amelyben kifejtettem, hogy nem több mintavételről volt szó, csak a betegek elosztásáról a már működő laborokban, és ezzel a zsúfoltság enyhítése, már választ nem kaptunk. Ekkor az illetékes országgyűlési képviselőt kerestem meg, aki ugyan válaszolt a levelemre, de segítséget nem ígért. Legvégső reménysugárként az akkori önkormányzati képviselőt kerestem meg az alább olvasható levéllel, kérve a segítségét.

Pécs MJV Önkormányzat
Fazekas Orsolya képviselő

             Pécs

     Széchenyi tér 1.    

           7 6 2 1

   Tisztelt Képviselő Asszony!

Asztaltársaságunk még az elmúlt év őszén levéllel fordult Mácsainé Németh Erzsébet asszonyhoz, az EEI igazgatójához. Arra kértük, hogy a Rókus sétányon lévő, hét orvosi praxist kiszolgáló labor működését, a jelenlegi heti 2x4 óra helyett heti 5x4 órában tegye lehetővé. Az igazgató asszonyhoz írt levelünket a mostani levelünkhöz mellékeljük.
Az igazgató asszony udvarias válaszlevelében közölte, hogy a jelenlegi szabályozás mellett nem lehetséges a labor bővített nyitva tartása. A leveléből az is kitűnt, hogy az indokainkat elfogadhatónak tartja.
Miután egyértelmű lett, hogy központi szabályozást igényel a kérdés, Csizi Péter országgyűlési képviselő úrhoz fordultunk az ügyben, akit kértünk, hogy az illetékes államtitkárságon járjon el az ügyben. A képviselő úrtól értékelhető választ a mai napig nem kaptunk. A képviselő úrhoz írt levelünket mellékeljük.

Tisztelettel kérjük Képviselő asszonyt, hogy legyen a beteg emberek segítségére, dr. Hoppál Péter államtitkár úr segítségét kérve, minden bizonnyal lehet megfelelő megoldást találni.
Annál is inkább, mert hasonló eset már előfordult 2009-ben. Akkor Nagy Csaba úr volt a terület önkormányzati képviselője, és Cserfainé dr. Kovács Ágnes az EEI igazgatója.

Bízunk abban, hogy a jó szándék most is megoldást hoz a beteg emberek érdekében.

Üdvözlettel:
Maráczy Tibor
alapító

Pécs, 2015. 02. 09.

Melléklet:
EEI igazgatójához írt levél
Csizi Péter országgyűlési képviselőhöz írt levél

Erre a levélre a mai napig nem kaptunk választ. Igaz, ez a képviselő asszonynál bevett szokás, mert az elmúlt nyolc évben a neki elküldött egyetlen megkeresésünkre sem reagált.

Sajnos, minden maradt a régiben egészen 2018. október elsejéig, amikor ismét bezárta a városvezetés a labort. Az az indok, hogy immáron a kertvárosi rendelőben is működik labor, valamint az, hogy a Rókus sétány laborjában heti negyven ember jelent meg, egyszerűen szánalmas. Kertváros 80 ezres városrész, ahol már régóta indokolt volt egy rendelőintézet, és benne egy labor, működtetése. A Rókus sétány heti nyolc órás nyitva tartása alatt megjelenő betegek száma még így is jelentős, mert sokan, akiknek nem felelt meg a keddi és a csütörtöki időpont, kénytelen kellet Veres Endre utcai rendelőt vették igénybe, több órát várakozva. Amint az írásom elején említettem, a környéken jórészt idős emberek élnek, akiknek sokszor még a rövidebb távolság megtétele is gondot jelent, nem hogy az Uránvárosba történő kijutás. Továbbá az egyetemisták számára is kedvezőbb volt a most bezárt labor elérése, hiszen sokan háziorvoshoz is ide járnak.
Összegezve a leírtakat: a Rókus sétány – jelentős háziorvosi praxisokat befogadó épületben található labor bezárása indokolatlan, érthetetlen, a beteg emberekkel szembeni érzéketlenség, közömbösség mintapéldája lett.
Miközben veszteséges önkormányzati cégek vezetőinek hatalmas prémiumokat fizet ki a város vezetése, a beteg emberek tisztességes kiszolgálására állításuk szerint nincsen pénz.
Asztaltársaságunk az érintettekkel összefogva nem adja fel, és minden fórumon eljár annak érdekében, hogy a labort ismét heti ötször négy óra rendelési idővel megnyissák. Reméljük, hogy hamarosan sikerrel járunk.

Maráczy Tibor
alapító