2018. szeptember 30., vasárnap

Maráczy Tibor: Főhajtás a volt tanítók előtt

Az emléktábla*
2018. szeptember 28-án ismét emléktábla avatására gyülekeztek a falu lakósai és a meghívott vendégek. A „Hangosfal” újabb megemlékező táblával gyarapodott, a volt tanítók emlékét örökítette meg a falu vezetése. A meghívott vendégek között volt a megyei közgyűlés alelnöke, számos polgármester, jegyző, az elszármazottak népes tábora. A megemlékezés fél 11-kor kezdődött Kovács Sándor polgármester úr bevezető köszöntőjével. A megemlékezést vers és prózai előadás követte, majd Fazekas Róbert, a Baranya Megyei Közgyűlés alelnöke és Kovács Sándor polgármester leleplezte le az új emléktáblát, amelyet koszorúzás követett. A megemlékezők ezután a temetőbe indultak ahol megkoszorúzták a falu utolsó tanítójának, az elmúlt évben elhunyt Szakos Sándorné Csöpi tanító néni sírját.
Lehajtott fejjel álltak ott a volt tanítványok, a nyugállományú orvos ezredes, a vállalkozó, földbirtokos, polgármester, a szakmunkás és mindazok, akik ismerték. A tanító néni volt tanítványai, akik közül sokan nagyon messziről érkeztek azért, hogy elhunyt tanítójuk emléke előtt leróják tiszteletüket. A megemlékezés után a falu vezetése ebédre invitálta a jelenlévőket a Művelődési házba.
A szervezők gondoltak a gyerekekre is. Kutyabemutató, állatsimogatás, lovaglás mellett a népi iparművészet bemutatása sem maradt el. Nemezkészítés, fafaragás, csuhé felhasználásának bemutatása színesítette a programot. Nem maradt el a kicsik meghódítása sem, az arcfestés hatalmas sikert aratott.

Az ebédet követően dr. Pallós Piroska Phd docens asszony előadása hangzott el „A kisdobszai népiskola története” címmel. A nagyon magvas, kutatások sokaságát feldolgozó előadás után a könnyedebb, de nívós műsorok következtek. Először a Szuloki Német Gyermektánccsoport előadását tekinthették meg az érdeklődők, majd a Misina Táncegyüttes műsora következett. A nagyon színvonalas előadásuk után pedig az asztalok villámgyors elpakolásával táncházzá alakult át a Művelődési ház nagyterme, ahol már a meghívottak, és helyi lakosság idősebbje és fiatalabbja a táncosokkal együtt perdült táncra. A nagysikerű táncház után pedig következett a rétes verseny eredményhirdetése. Húsz szorgos hölgy réteséből választotta ki a független zsűri az általuk legjobbnak ítélt három rétest. Utána a sokak által nagyon várt tombolasorsolás következett, ahol nagyon értékes nyeremények várták azokat, akik szerencséjüket kipróbálva tombolát vettek a nap során. Bizony, igen csak volt ujjongás a nyertesek részéről, miután a kisgyerekek által kihúzott nyertes szelvényt lobogtatva kimentek a nyereményéért a tombola húzását lebonyolító alpolgármester asszonyhoz. A tombolahúzás befejezése követően Almási Krisztina éneknő műsorát hallgathatták meg az érdeklődők.
A  Művelődési ház kistermében a szervezők által - az iskola tárgyaiból, dokumentumaiból - berendezett  interaktív kiállítást nagyon sokan megtekintették. Többen felismerték önmagukat a kiállított fényképeken. Volt, aki az osztályról készült képen, volt, aki a színjátszó csoportról készült képeken ismerte fel akkori önmagát.  A teremben látható volt az elérzékenyülés a régi kisdiákok, ma már meglett, sőt idősödő emberek részéről. Számukra visszaköszönt a múlt, annak minden emlékével.
Az első emléktábla leleplezéséről, „A gyökér nélkül elhal a fa” címmel írtam beszámolót, amely még most is olvasható a blogunkon. Nem véletlenül hagytuk fent. Két sorát idézném: „A fa él és növekszik, és látva a rengeteg kisgyermeket, sok új hajtást hoz. Mert a múlton át vezetett az út a jelenbe, és a jelenen át vezet a jövőbe!
Egy év telt el, és ismét láthattam, hogy Kisdobsza fája nem csak él, de növekszik. Sok egy év körüli gyermeket láttam, akiket szüleik elhoztak.
Befejezésül megemlítem, hogy mélyen elérzékenyültem magam is azon a tiszteleten és megbecsülésen, amelyet a falu vezetői, a jelenlegi lakósai, de különösen az faluból elszármazottak tanúsítottak és tanúsítanak a múlt emlékei, jelen esetben az akkori kisgyermekek szellemi pallérozásának mindig is nehéz feladatát ellátó tanítók emléke előtt. A múlt az emlékezet által köztük él, a gyökerek erősödnek, a fa növekszik. Sok új hajtást láttam, akiknek minden bizonnyal maradandó élményt nyújtott ez a megemlékezés, és a jövőben is nyújt, ha majd nagyobbacskán megállnak az emléktáblák előtt, és megszólal a „Hangosfal”, elmondva nekik, hogy kik voltak azok, akiket a táblákon látnak, mit tettek, és milyen követendő példát jelentenek a számukra.

Maráczy Tibor

*Fotó: B. Tünde