2023. április 19., szerda

Maráczy Tibor: Rejtett kincseink

 

 

Pécsett, a PKK Apáczai Művelődési Ház Galériájában, 2023. április 14-én megnyílt Kaczkó Magdolna festőművész önálló kiállítása, amely május 8-ig látható.

A művésznő így vall magáról:

„Életem nagy részét a tanítás, a gyermekek fejlesztése töltötte ki. Az alkotás, a kreatív tevékenykedés végig kísérte egész pályámat, de kifejezett kényszer éreztem a rajzolás és a festés iránt. Egy idő után már kevésnek találtam, hogy a magam kritikus mestere legyek, ezért felvettem a kapcsolatot a Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Műhely egykori művészeti vezetőjével, Pandur Ferenccel. Később a Pécsi Művészbarátok Klubjához is csatlakoztam. A festés, a művészet szakmai munkámmal együtt teljessé teszi az életemet. Nagy öröm a számomra, hogy a kiállításaimat kollégáimon kívül az iskolám ( Éltes EGYMI) tanulói.  is rendszeresen látogatják. Így nem csupán az alkotás általi mentálhigiéné, de a másoknak nyújtott élmény is jó érzéssel tölt fel.”

Kaczkó Magdolna rendszeresen kiállít.

Csoportos kiállításain számos alkalommal szerepelt textilmunkáival. 2010-ben almamáterében, a Pécsi Művészetiben, majd a Nádor Galériában, a Pécsi Tudomány Egyetemen, a Vasutas  Művelődési Házban, az AUKA  kiállítóterében, a Tudásközpontban és Kővágószőlősön is.

Önálló kiállítása először 2013-ban volt látható a pécsi Vasutas Művelődési Házban. Ezt követően önálló kiállításai voltak még 2015-ben, 2017-ben, 2019-ben, 2020-ban, 2022-ben Pécsett.

Rendkívüli öröm volt számára, hogy szülővárosába, Békéscsabára is meghívták. 2016-ban kiállított a Csabagyöngye Kulturális Központban, majd a Jaminai Közösségi Házban és Mezőmegyeren is.

 

A kiállítást Szórádi Zsigmond, a Magyar Művészetért Díjas szobrászművész nyitotta meg. Közreműködött Bundy János vers, és Szalainé Kaczkó Orsolya fuvola.

 

Kaczkó Magdolna, sok más társával együtt, Pécs rejtett kincsei közé tartozik. Pedagógusi munkássága és művészeti kiteljesedése az évek során mind ezt bizonyítja. Környezete által jól ismert szerénysége, szorgalma és tenni akarása, tudásvágya példamutató. Kaczkó Magdolna városunk olyan rejtett kincse, amely megérdemli, hogy szélesebb körben ismert legyen, és egyben példát adjon másoknak.

 

Befejezésül idézek Szórádi Zsigmond a Magyar Művészetért Díjas szobrászművész méltató beszédéből.

 

„E „Mozaik” kiállítással Kaczkó Magdolna nemcsak emberileg tárulkozik ki, emlékezik, hanem eddigi festői eredményeinek - az akvarelljeinek is köszönhetően – fontos állomásához érkezett:  a valósághoz kötött és az absztrakt szabad ábrázolások széles útkereszteződéséhez.

A falakon bennünket körbeölelő képek sora az a megtett belső út, amin a Művész végigment emberileg.”

 

Összeállította: Maráczy Tibor