2020. március 1., vasárnap

Maráczy Tibor: Véleményünk a pécsi felvonulásról

Pécs új összetételű közgyűlése.

Amint sokak számára ismert, ebben az évben Pécsre is terveznek felvonulást az azonos neműeket kedvelő, vagy más szexuális magatartású emberek.
Több éven keresztül közzétettük véleményünket már a budapesti felvonulások kapcsán is. Miután szinte biztos, hogy a pécsi felvonulást, ráadásul a belváros utcáin, ezért szükségesnek érezzük, hogy ismét közzétegyük az ezzel kapcsolatos álláspontunkat. Tesszük ezt annak ellenére, hogy meggyőződésünk, a felvonulás számos résztvevője nem az azonosság jegyében éli nemi életét, inkább az egészet egy jó bulinak, polgárpukkasztónak, rosszabb esetben a keresztények elleni támadásnak tartja. Tisztában vagyunk azzal, hogy egy demokratikus országban, a törvényes keretek között, minden állampolgárnak, szervezetnek joga van különböző felvonulásokat, tüntetéseket szervezni. A budapesti tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a felvonulások alkalmával közerkölcsöt sértő, provokatív megjelenésű emberek tucatjai tűnnek fel, nem a méltóságot, inkább valami megbomlottságot közvetítve.
Sajnálatosnak tarjuk, hogy a városunk vezetése, az illetékes hatóságok ezt a felvonulást, megkötöttségek nélkül, engedélyezték. Így majd Pécsett is számíthatunk olyan felvonulókra, akik saját emberi méltóságukat semmibe véve, a valóban homoszexuális emberek méltóságát is sértik.
Ismereteink szerint, ma Magyarországon, senkit nem ér hátrány a nem vonzódása miatt. Ugyanakkor a nemi élet megélése nem a nyilvánosság elé tartozik, hanem a hálószobába, a magánszférába. Nem szerencsés, ha valaki ezt a legbelsőbb intimitást feltételező élethelyzetét a nagy nyilvánosság elé tárja.
Mindezeket figyelembe véve Asztaltársaságunk ismét közzéteszi a felvonulással kapcsolatos véleményét, remélve, hogy a pécsi rendezvény vagy elmarad, vagy szélsőségmentesen fog lezajlani. Mindenkit óvunk attól, hogy emberi méltóságát megőrizve, ne üljön fel az esetleges provokációknak és távollétével fejezze ki a nemtetszését.
 
1. A nemiség az emberiség egyik Istentől kapott ajándéka, amely által egy férfi és egy nő részese lehet a teremtésnek oly módon, hogy az egyesülésük által egy, vagy több élet keletkezik és jön a világra. A teremtés törvényéből adódóan a nemiség az örömszerzés és a teremtésben való részesülés forrása.

 2. Elfogadjuk azt a tényt, hogy egyes embereknél a nemiség valamilyen oknál fogva a saját neméhez való vonzódásban nyilvánul meg. Ezt, mint betegséget egyes embereknél kezelni lehet, más estekben visszafordíthatatlan a folyamat. Ennek megélése, illetve a megélésének segítése az e körbe tartozó emberek és szakemberek belső magánélete, amelyet kellő intelligenciával az érintettek kezelni tudnak.

3. Megítélésünk szerint az újabban évről évre megrendezett melegek felvonulása nem az előbb említett körbe tartozik. Különösen az elmúlt években lezajlott rendezvények egyértelműen provokatívak, gusztustalanok, magamutogatók voltak. Alapos okunk van vélelmezni, hogy elsősorban politikai, erkölcsromboló, a zsidó és a keresztény tanításon alapuló társadalmi erkölcsi rend szétzilálását szolgáló rendezvény a melegek felvonulása. Sem a nemzet, sem a társadalom, sem pedig a család épülését nem szolgálja, éppen ezért a társadalomra veszélyes magatartásként határozzuk meg.

4. Ellentmondásosnak tartjuk, hogy míg a nemiség kérdését a neoliberális gondolkodás magánügynek tekinti, a felvonulás résztvevői nyilvános rendezvényen hirdetik nemi identitásukat. A felvonulás biztosítása emellett nagyarányú emberi erőforrást von el a rendőrségi állományból, és amely így jelentős közpénzt emészt fel.

5. Meglepetésünket fejezzük ki, hogy a zsidó - keresztény értékrendet képviselő egyházak vezetői kellő határozottsággal nem tiltakoznak a rendezvény megtartása ellen.

6. Az Alapítók Tanácsa a leírtak alapján sajnálatosnak tarja, hogy a jelenlegi kormány, illetve Pécs város vezetése is engedélyezi ennek a rendezvénynek a megtartását.

Maráczy Tibor
alapító