2020. július 17., péntek

Maráczy Tibor: A múltat eltörölni

Forrás: Internet
Nagy visszhangja volt annak, hogy a jelenlegi városvezetés át akarja helyezni a Király utcában látható Weöres Sándor szobrot. Az első helyszínnek egy kocsma előtti helyet néztek ki, olyant, ahol az ott élőkön kívül senki nem fogja látni. Méltatlan gondolat, a városunkban tíz évig alkotó ember emlékével szemben pedig sértő.
Már a kompozíció elkészítésének megrendelése is vihart kavart - politikai alapon -, mert magyarázat nem igen volt arra, ami már ekkor elkezdődött. Az avatáson történt botrány pedig jól kifejezte annak az embernek a jellemét, aki nem tisztelve a másik művész munkáját, liszttel szórta be. Egyébként a pécsi szobrásztól nem áll messze az ilyen akció, egy alkalommal a saját munkáját valamilyen tiltakozásul festékkel öntötte le. Ami a művészi ízlést illeti, sok féle lehet, magam részéről szeretem, ha egy műalkotást nem a címe alapján kell felismernem.. Ebből kikövetkeztethető, hogy a kövek kivágása, csiszolása, egymásra rakása számomra nem jön be. Különösen olyan nem, amelyet egy ügyes kezű kőfaragó legalább hasonló színvonalon képes elkészíteni, mint az alkotó művész. E bevezetésből kiderül, hogy nekem az adott alkotás tetszik. Ugyan úgy, amint Keszthely sétáló utcájában látható, Festetics Györgyöt ábrázoló alkotás is.
A kompozíció azóta is ott áll a sétáló utca elején. A turisták fényképezkednek a szoborral, látszik, hogy az alkotásnak sikere van. Eddig minden rendben volt.

Az új városvezetés működésének hetedik hónapjában azonban az elmozdításán fáradozik. Sokan feltették a kérdést a megyei sajtóban, hogy a szobor eltávolítása a legfontosabb feladat napjainkban Pécsett? Én is csatlakozom. Amennyiben a várost vezető szövetség tagjai vennék a fáradságot és csak a belvárosban tennének egy sétát, talán észrevennék, hogy bizony lenne a szoboráthelyezésnél fontosabb megoldandó feladat is. És ez csak a szorosan vett belváros.
Többen tippet is adtak a város vezetőinek. Elképesztő állapotban vannak a járdák, az úttestek, egyes közösségi terek, és hosszan lehetne sorolni. Most hallom a másik oldal felhördülését, ezt a mostani vezetők örökölték. Ez igaz. A pécsi városvezetők hanyagsága vezetett idáig. Bár az utóbbi időben történtek jelentősebb felújítások is, de mindez csak csepp a tengerben. Azért cserélte le a pécsi polgárság az előző városvezetést, mert úgy gondolták a retorikájuk alapján, hogy gondosabb gazdái lesznek a városnak. A polgármesternek legkésőbb a megválasztását követő hatodik hónap végéig a gazdasági tervét le kellet volna tennie a közgyűlés asztalára. Ismereteim szerint ez nem történt meg. Már most vannak elmaradt feladatok. Egy komoly programnak legkevesebb, tartalmaznia kell, hogy mit, mikor és mennyiért kívánnak megvalósítani, nem mellékesen megjelölve, hogy önerőből, pályázati pénzből, vagy vegyes forrásbevonással kívánják megvalósítani. Mindenképpen jelentős feladat vár az új vezetésre. Való igaz, a szobor áthelyezésével, - amelynek egyébként komoly költsége van -, még várhatna.
Tisztában vagyok azzal, hogy elsősorban politikai oka van ennek a kezdeményezésnek. A szélsőliberális körhöz tartozó művész minden bizonnyal a háttérből súgott.
Teljesen megdöbbentett, hogy az ellenzék egyik frakcióvezetője szinte könyörgő levelet írt a polgármester asszonynak kérve, hogy ne engedjen a nyomásnak, és vegyék le a napirendről ezt a tervet. Engem megdöbbentett a tegező módban írt levél, és természetesen a tartalma is. Egy ellenzéki frakcióvezetőtől én legalább is, egy határozott hangvételű tiltakozó levelet várnék, nem pedig alázatos könyörgést. Már az első nap tiltakozó petíciót kellett volna megfogalmazni aláírásgyűjtés megkezdésével. Persze, mindenki azzal van tegeződő viszonyban, akivel akar, de itt kissé más a helyzet, mint a magánéletben. Az alpolgármester asszony egy olyan pártnak a tagja, amelynek eszmeisége, törekvései nagyon messze állnak a magát nemzeti, keresztény oldalnak vallók elveihez. A pártjuk képviselői nemtelen támadásokat intéznek Magyarország ellen a nagyvilágban, és természetesen itthon is. A kereszténységet miközben igyekeznek lejáratni, deviáns magatartások elfogadását erőltetik, nemzetállamok megszüntetéséért harcolnak. A család számukra elavult társadalmi képződmény, és egy világbirodalom megvalósulásért dolgoznak. Egy „Világkormány” politikai hatalmának megalakításáért, amelyhez tartozó családok már uralják a világ pénzügyi rendszerét, gazdaságát és a gazdasági erőforrásokat. Ezeket a céljaikat már nyíltan felvállalják, amikor Európai Egyesült Államokról szónokolnak. Ennek a fényében érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen, emberileg és jogilag elfogadható magatartást kell tanúsítani és milyen mélységig szabad belemélyedni a személyes kapcsolatokba. Amennyiben elvek alapján veszünk részt a közéletben, akkor tisztán kell látnunk, hogy mi az ami építő jellegű a társadalmunknak, és mi az ami romboló. Amennyiben viszont a közszereplők értelmiségi és politikai kasztban gondolkodnak, úgy a közélet csak színjáték, esetleg marakodás a nagyobb koncért.
A Weöres Sándor szobor áthelyezését értékrombolónak tartom. Ez a szobor mindenképpen üzen valamit azoknak, akik veszik a fáradságot és utána néznek annak, hogy ki is volt ez az ember, milyen volt a munkássága, mit tett a társadalomért?  Egyes szobrok nem csak esztétikai élményt nyújtanak, hanem üzenetük is van. Ennek a Király utcában álló szoborkompozíciónak pedig van üzenete. Talán ezért is akarják olyan helyre áthelyezni, ahol szinte senki sem látja.
Nagyon remélem, hogy végül az ellenzék és a pécsi polgárság határozott kiállása meghiúsítja ezt az elgondolást, és a szobor marad a helyén. Onnan üzenhet tovább a ma emberének.

Maráczy Tibor